/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ A început lupta pentru un loc în clasa întâi. Top cinci cele mai solicitate școli primare din Capitală

missing
21 iulie 2020, ora 20:44

Tradițional, la mijlocul verii, în școlile din Chișinău începe lupta pentru un loc în clasa întâi. Și acest an nu este o excepție. Numărul cererilor depuse depășește oferta cu o mie. Deși e pandemie, responsabilii mizează pe deschiderea claselor suplimentare, pentru a-i asigura cu locuri toți copiii. De partea cealaltă, șefii de licee ne-au spus că elevii vor fi acceptați doar conform vizei de reședință. Ceilalți vor fi refuzați.

Conform datelor prezentate de către autoritățile locale, în Chișinău, la prima etapă de înscriere a copiilor în clasa întâi au fost recepționate 9881 de cereri. Cu aproape o mie mai multe, decât numărul locurilor preconizate pentru acest an. Responsabilii spun că de vină sunt estimările greșite.

ANDREI PAVALOI, ȘEF, DIRECȚIA GENERALĂ EDUCAȚIE: „Noi nu avem cifre exacte despre câți copii avem într-un anumit sector. Și atunci noi facem doar niște calcule estimative”.

Pentru a face față fluxului de elevi, responsabilii iau în calcul varianta deschiderii unor clase noi.

ANDREI PAVALOI, ȘEF, DIRECȚIA GENERALĂ EDUCAȚIE: „Vom deschide atâtea clase, de câte vom avea nevoie. Deja șase sau șapte instituții au venit cu demersuri, pentru deschiderea claselor suplimentare”.

În unele licee, cererea de locuri în clasele primare a depășit chiar de două ori oferta. Astfel, cea mai solicitată instituție din Capitală este Liceul Teoretic cu profil de arte „Mihail Berezovschi”, din sectorul Ciocana, unde 318 de părinți și-au înregistrat copiii în rând. La liceul Liviu Deleanu, de exemplu, au fost depuse chiar de 12 ori mai multe cereri, decât locuri disponibile.

TOP CINCI CELE MAI SOLICITATE ȘCOLI PRIMARE DIN CAPITALĂ

1. Liceul Teoretic cu profil de arte „Mihail Berezovschi” – 180 de locuri disponibile, 318 cereri depuse;
2. Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” – 104 locuri disponibile, 252 de cereri depuse;
3. Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” – 20 de locuri disponibile, 251 de cereri depuse;
4. Liceul Teoretic cu profil de arte „Nicolae Sulac” – 140 de locuri disponibile, 206 cereri depuse;
5. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – 39 de locuri disponibile, 202 cereri depuse.

Directoarea Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, care se află pe locul doi în topul celor mai solicitate instituții, ne-a spus că elevii vor fi admiși doar conform vizei de reședință.

NELI BEREZOVSCHI, DIRECTOARE, LICEUL „MIHAI VITEAZUL”: „O să recomandăm să meargă la districtul școlar. Toți copiii din district vor fi școlarizați. – Clase noi nu o să fie deschise? – Nu dispunem de spațiu”.

La fel de solicitate sunt și instituțiile, unde are loc înscrierea elevilor în clasa a zecea. La Liceul Spiru Haret, de exemplu, sunt 257 de doritori, însă locuri disponibile sunt doar 120, adică de două ori mai puține. Mai multe nici nu vor fi create, ne-a spus administrația liceului. Și asta pentru că trebuie respectate măsurile anti-Covid-19.

VALERIU GÎNGA, DIRECTOR ADJUNCT, LICEUL „SPIRU HARET”: „Nu, clase noi nu vor fi deschise cu siguranță. Clasa a zecea sunt 120 și aceștia rămân. Credem că va fi mai mult pe schimburi. O parte din elevi în clasă și, în același timp, va fi transmisă online lecția pentru cei de acasă”.

Completarea locurilor rămase disponibile pentru clasele întâi va avea loc până pe 28 august. Iar „lupta” pentru un loc în clasa a zecea continuă cu etapa a doua a înscrierilor, care va începe pe data de 10 august. În acest an, din cauza pandemiei, înscrierile au loc exclusiv pe platforma online escoala.chisinau.md.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram