/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Și recolta de cartofi a fost puternic afectată de secetă. Cultivatorii sunt îngrijorați că vor înregistra pierderi

21 iulie 2020, ora 20:28

Și recolta de cartofi a fost puternic afectată de secetă. Cultivatorii din raionul Briceni sunt îngrijorați că vor înregistra pierderi mari în acest an. Agricultorii spun că din cauza lipsei de precipitații, recolta va fi de trei ori mai mică, decât în anii precedenți. Colac peste pupăză, pandemia va afecta și mai mult afacerile, pentru că nu au acces pe piața externă și nici suficiente brațe de muncă.

„Avem cinci cartofi. Pe când noi trebuia să avem cel puțin opt-nouă cartofi”.

Stanislav Baeșu din satul Caracușenii Vechi, deține șapte hectare de cultură de cartof în care a investit peste 140 de mii de lei. Dacă anul trecut, acesta a recoltat de pe un hectar de pământ 20 de tone de cartofi, anul acesta s-ar putea să adune doar 6-7 tone la hectar.

STANISLAV BAEȘU agricultor din satul Caracușenii Vechi, raionul Briceni: „Am avut ploi când au fost la răsărire, legătura a fost mare la cartofi. Apoi a fost secetă și plantația a început să se usuce”.

Peste trei săptămâni, tânărul agricultor va demara lucrările de recoltare a primului soi de cartofi „Mirabella”. Va avea nevoie de ajutorul a peste 30 de zilieri, care sunt greu de găsit din cauza pandemiei.

STANISLAV BAEȘU agricultor: „Toate lucrările pe care le vom face sunt manuale. Cu muncitorii nu știm cum vom lucra, distanța socială trebuie să fie mare, iar pentru o singură cărare în care se recoltează trebuie să fie doi oameni. Adică la un metru jumătate trebuie să fie doi oameni”.

Cartofii de import obligă producătorii locali să-și vândă legumele la prețuri minime pentru a nu rămâne cu roada în depozite. Uneori, veniturile obținute nu acoperă nici investițiile, susține agricultorul.

STANISLAV BAEȘU agricultor: „Foarte mult, prețul ne joacă oamenii care importă cartoful. Domnii de la Chișinău. Dacă până acum puteam să vindem cartofi direct din câmp cu 3-4 lei. Acum, suntem nevoiți să vindem și cu 2 lei, 2 lei și 50 de bani. Au fost momente când am vândut 1 kg de cartofi cu 50 de bani. De multe ori am lăsat cartofi pe câmp din cauza că mult se importă”.

Iar Vadim Timoftica a renunțat la afacerea sa cu cartofi după ce a pierdut toate investițiile într-un singur an.

VADIM TIMOFTICA, agricultor din satul Caracușenii Vechi, raionul Briceni: „Ultimul an când am avut cartofi, costau 50 de bani kilogramul. Am decis atunci să nu mai creștem cartofi pentru că nu avem venit. Am deschis ușile la depozit ca lumea să-și ia cartofi pentru vaci, oi, doar să-mi elibereze depozitul. Am avut aproape o sută de tone”.

În prezent, prețul unui kilogram de cartofi costă între patru și nouă lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram