Război în Ucraina, ziua 739: Traficul pe podul Crimeei, temporar închis. Zelenski face un nou apel asupra aliaților occidentali

Ce spune SPPS despre incidentul de la Parlament dintre jurnaliști, deputați și ofițeri de pază

22 iulie 2020, ora 08:06

Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) spune că incidentele care au avut loc luni, 20 iulie, în timpul desfășurării ședinței Parlamentului Republicii Moldova, unde mai mulți jurnaliști și deputați au acuzat că au fost bruscați de agenții SPPS când aceștia au vrut să intre în sala de plen, nu pot fi lăsate fără reacție.

Într-un comunicat de presă, SPPS spune că regretă „acțiunile și comportamentul unor reprezentanți ai presei care nu și-au onorat obligațiunile menționate supra, fapt ce a condus la încălcarea ordinii și securității în Parlamentul Republicii Moldova. Notăm că în astfel de cazuri, cadrul normativ acordă dreptul ofițerilor de protecție să întreprindă unele acțiuni coercitive pentru a restabili ordinea și liniștea în sediul obiectivului aflat în pază”.

Instituția menționează că accesul, ordinea și securitatea în Parlamentul Republicii Moldova se asigură conform prevederilor Legii nr.134/2008 și a Regulamentului privind accesul în sediul Parlamentului (aprobat prin Hotărârea Biroului Permanent nr.5 din 12.02.2014).

„Mai mult ca atât, articolul 17, alin.(2 ) lit. d) al aceluiași Regulament prevede una din obligațiunile jurnaliștilor acreditați, și anume „abținerea de la orice manifestare ce ar putea genera sau favoriza stări de conflict”, iar art.22 din Regulamentul privind acreditarea reprezentanților mijloacelor de informare în masă la Parlamentul Republicii Moldova „obligă reprezentanții instituțiilor mass-media acreditați să respecte regulile de securitate în clădirea Parlamentului stabilite de către SPPS, precum și să aibă un comportament demn și o ținută morală pe parcursul aflării în sediul Parlamentului””, se spune în comunicat.

Tot acolo, instituția face apel către instituțiile media să respecte cerințele înaintate de către ofițerii de protecție în timpul desfășurării măsurilor de securitate și să renunțe la acțiunile provocatoare la adresa ofițerilor SPPS. „Pe această cale, ne exprimăm convingerea că ofițerii SPPS vor fi lăsați nestingherit să se consacre, în continuare, efortului de exercitare a atribuțiilor de asigurare a pazei obiectivului, precum și de protecție a persoanelor protejate”, se mai spune în comunicat.

Precizăm că luni, 20 iulie, în timpul ședinței Parlamentului mai mulți jurnaliști au cerut să li se ofere acces în sala plenului pentru că li s-ar fi oprit transmisiunea. Presa a fost oprită la intrarea în sală de mai mulți ofițeri SPPS. La scurt timp, în fața jurnaliștilor au ieșit mai mulți deputați din opoziție care au creat un coridor pentru ca aceștia să poată intra în sala plenului. În acest timp, mai mulți reprezentanți ai presei și deputați ar fi fost îmbrânciți, iar o ușă a fost ruptă. Deputații au cerut președintei Parlamentului să le ofere acces jurnaliștilor în sală, însă aceasta a refuzat menționând că aceștia au o sală pentru presă. Totuși, după minute în șir de scandal, jurnaliștii au intrat în sala de plen unde au fost întâmpinați cu aplauze.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram