/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Incident la Molovata. Doi jurnaliști de la TV8, agresați de militarii din trupele de pacificatori

missing
22 iulie 2020, ora 20:35

Incident în satul Molovata, situat în stânga Nistrului, cu implicarea a doi jurnaliști de la TV8. Viorica Tătaru și Andrei Captarenco spun că au fost agresați de militarii din trupele de pacificatori, care purtau pe uniforme simbolurile Federației Ruse. Aceștia i-au reținut pe colegii noștri în timp ce intenționau să traverseze râul cu bacul, pentru a ajunge pe malul drept. Conflictul a durat în jur de o oră și a fost aplanat abia după ce jurnaliștii au cerut ajutorul poliției de la Dubăsari.

Luați-vă telefonul. La noi este interzis să filmați. Deconectați telefonul”.

Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au filmat în satul Moldova Nouă un nou episod pentru emisiunea „Dincolo de Nistru”, dedicată problemelor oamenilor care locuiesc în satele aflate sub jurisdicția Republicii Moldova, dar în stânga râului. După ce și-au încheiat filmările, au vrut să se întoarcă, însă acest lucru este posibil doar cu bacul. În timp ce Andrei urca mașina pe feribot, Viorica voia să filmeze postul de pacificatori.

Viorica TĂTARU, REALIZATOARE „DINCOLO DE NISTRU”:Și când am vrut să iau niște imagini a venit un pacificator, vorbitor de limbă rusă, mi-a zis că nu este voie de filmat, dar eu le-am spus că suntem pe teritoriul țării noastre. Mi-a dat telefonul jos din mână și a început să șteargă din telefon.”

Andrei CAPTARENCO, REALIZATOR „DINCOLO DE NISTRU”: „Am impresia că noi am deranjat de data asta pentru că povestea noastră era despre un om care a luptat și noi eram cumva în zona lor vizibilă. „Ei” mă refer la militarii așa-numiți pacificatori.”

După un schimb de replici, militarul i-a restituit telefonul, iar mai apoi cei doi jurnaliști s-au îndeprepat spre feribot.

Andrei CAPTARENCO, REALIZATOR „DINCOLO DE NISTRU”:După ce am urcat pe bac și bacul a înaintat am văzut că au venit militarii cu stema Rusiei și au insistat să fie oprit bacul. Căpitanul s-a conformat.”

Viorica TĂTARU, REALIZATOARE „DINCOLO DE NISTRU”:La un moment dat, noi ne-am pomenit între două valuri, între pacificatori și oamenii de pe bac care spuneau: ieși și faceți ce vreți!

Conflictul a fost depășit după ce jurnaliștii au telefonat la poliția din Dubăsari, la Prom-lex și la combatanții pe care îi cunoșteau. Doar așa au fost lăsați să traverseze râul și să ajungă pe malul drept. Între timp, Asociația Presei Independente condamnă acest incident, pe care l-a calificat drept un abuz.

Petru MACOVEI, DIRECTOR EXECUTIV, ASOCIAȚIA PRESEI INDEPENDENTE:Și mai grav este că s-a întâmplat pe teritoriul controlat de Republica Moldova, pentru că avem ministru de Reintegrare, comisii de control care trebuie să intervină operativ în situații de genul asta.”

Deși am telefonat-o de câteva ori pe Cristina Lesnic, care deține funcția de viceprim-ministru de Reintegrare, demnitara nu ne-a răspuns la apeluri. Între timp, jurnaliștii au depus plângere la poliție și au sesizat asociația Promo-Lex.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram