/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, acord cu NATO și prognoză sumbră! ISW: Rusia avansează rapid

„Oamenii pot simți un puternic sentiment de dezamăgire”. Mesajul Ambasadorului UE în R. Moldova, Peter Michalko după numirile de la CSM

missing
29 iulie 2020, ora 08:40

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, a venit cu o reacție după ce marți, 28 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a desemnat câștigătorii pentru suplinirea funcțiilor vacante din mai multe instanțe din țară, inclusiv în cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) și Curții de Apel (CA) Chișinău.

„Înțeleg foarte bine că astăzi oamenii pot simți un puternic sentiment de dezamăgire. Speranțele că poate exista o schimbare în sistemul de justiție al Republicii Moldova depind de desemnarea persoanelor cu o integritate indubitabilă în locul celor care au determinat justiția in Moldova să servească intereselor particulare, să anuleze alegerile etc. Văzându-i să se întoarcă ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție. Este necesară o adevărată reformă a justiției”, a scris Peter Michalko pe pagina sa de Facebook.

Marți, CSM l-a numit pe Vladisalv Clima în fruntea Curții de Apel Chișinău. Clima este judecător din 2006. El a activat în cadrul Judecătoriei Ciocana, fiind și vicepreședinte al instanței. El este magistrat la CA Chișinău din 2017. ZdG a scris în 2018 despre cum a crescut averea acestuia de când a devenit magistrat. În noiembrie 2019, Clima a făcut parte din completul de judecători care a suspendat hotărârea CSM prin care judecătorul CSJ Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reținut. În iunie 2018, el a fost unul dintre magistrații care au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din mun. Chișinău nu au fost validate. Totodată, în octombrie 2019, Clima, alături de alți doi magistrați, a anulat decizia CSM prin care Oleg Melniciuc, primul judecător trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție.

Tot marți, CSM le-a desemnat în funcție de vicepreședinte CSJ pe Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma.

Magistrata Chișca Doneva, potrivit zdg.md, a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”. În februarie curent, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

Iar, Toma a făcut parte din completul de judecători CSJ care au menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vladimir Filat în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență. Și din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Aceștia au declarat neîntemeiat decursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram