Au ajuns la limita răbdării. Angajații fermei de vaci din preajma orașului Bălți se plâng că nu și-au ridicat salariile de aproape jumătate de an. Ei spun că sunt hrăniți doar cu promisiuni și că sunt gata să se concedieze. Le este frică însă că nu vor primi niciun ban pentru munca depusă. Responsabili de la Întreprinderea de Stat “Stațiunea Tehnologico-Experimentală” din Bălți, în gestiunea căreia se află ferma de vaci nu au răspuns la telefon pentru a veni cu o reacție.

 Valentin Tizu a muncit ca paznic timp de 13 ani, fiind remunerat cu un salariu de 2500 de lei. Acum câteva luni acesta a fost concediat, fără a fi plătit pentru ultimele luni de muncă.

„Întrebam de salariu, omul cu ce trebuie să trăiască, el cu vântul nu poate trăi. Nu ne-a dat bani, tot ne mână și ne spun că în această săptămâna, ba saptămâna viitoare”, a spus Valentin Tizu.

Cei opt angajați au în grija lor aproape 80 de bovine. Ei spun că muncesc din greu, însă nu sunt auziți de angajator.

„Noi lucrăm în două, trei, chiar și cinci locuri, că nu avem lucrători. Am scris cerere să ne eliberăm, și azi m-aș duce, dar nu vine nimeni să aibă grijă de animale”.

Pentru a supraviețui, oamenii spun că sunt nevoiți să se împrumute. Unii au accesat credite pe care nu pot să le ramburseze deja de câteva luni.

„Spun că nu sunt bani, dar noi lunar producem producție. Decât așa să lucrăm, mai bine deloc”.

„Creditul cu ce să-l achit? Eu tot mă întârzii și nu pot să-l achit, dar bani am de primit”.

Muncitorii spun că au sesizat mai multe organe abilitate pentru a-și face dreptate, însă fără rezultat.

„Ne-am adresat la protecția muncii din Bălți de două ori, la protecția muncii din Chișinău. Parcă răspunsul era pregătit, nicio schimbare”.

Solicitat de TV8, șeful Inspecției teritoriale de muncă Bălți, ne-a spus că, la moment, nimeni dintre angajați nu ar fi depus la ei vreo plângere în acest sens. Probleme similare au existat și în anii trecuți, când au intervenit și s-a soluționat conflictul.

„Nimeni din ei, la acest moment, nu s-a adresat cu nicio plângere”, a declarat Serghei Strul.

Ferma de vaci se află în gestiunea Întreprinderii de Stat “Stațiunea Tehnologico-Experimentală” din Bălți. Acum câțiva ani, întreprinderea a intrat în fază de insolvabilitate din cauza unor datorii istorice. Cei din administrația fermei nu au răspuns la telefon pentru a ne spune când angajații își vor primi salariile. Întreprinderea mai are în gestiune aproape o mie de hectare de terenuri agricole în raioanele Sângerei și Râșcani.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!