/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Protest PAS în fața președinției: „Dodon, nu semna pentru judecători corupți”

missing
03 august 2020, ora 08:23

Protest la Președinție. Membrii și simpatizanții Partidului Acțiune și Solidaritate au cerut lui Igor Dodon să nu semneze decretul de numire în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, a judecătorului Vladislav Clima. Magistratul, dar și Președinția a calificat protestul drept o acțiune politică. Mai mult, Clima susține că acest concurs a fost transparent.

Protestul în fața Președinției a început la ora 8. Cei de la PAS spun că ultimele hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, i-a scos la manifestație. Mai exact, este vorba de avansarea în funcție a unor judecători dubioși, în urma cărora Moldova a fost condamnată de CtEDO și obligată să plătească despăgubiri de milioane. Pe gardul Președinției a fost instalată o pancartă pe care este inscripționat: „Dodon, nu semna pentru judecători corupți. E vremea oamenilor buni”.

„Dodon acum este exact ce făcea Plahotniuc în trecut. Modul în care manipulează cu deciziile CSM, modul în care își promovează oameni vădit compromiși, pentru că nu există niciun dubiu, nu există niciun argument să ne convingă că merită să ajungă în funcții.” MAIA SANDU, LIDERA PAS.

PAS i-a cerut președintelui Igor Dodon să nu semneze decretul de numire a lui Vladislav Clima, în fruntea Curții de Apel Chișinău.

„Clima este unul dintre judecătorii care a anulat alegerile din Chișinău și acest lucru confirmă că Plahotniuc au pus mână la mână când au anulat alegerile din Chișinău”, LILIAN CARP, DEPUTAT PAS.

Vladislav Clima a calificat protestul de astăzi drept o acțiune politică. Judecătorul spune că a câștigat fotoliul de președinte la Curtea de Apel Chișinău cinstit, iar concursul a fost unul deschis și transparent.

„Am participat în aceleași condiții cu toți și am trecut toate etapele de preselecție și de concurs. Mai mult, prin vot secret și cu un rezultat de 9 voturi pro și 3 contra, am câștigat acest concurs.” – VLADISLAV CLIMA, PREȘEDINTE DESEMNAT, CURTEA DE APEL CHIȘINĂU.

Și Președinția a calificat flash-mobul, organizat de PAS, drept o acțiune electorală, întrucât Maia Sandu a anunțat că va participa la alegerile prezidențiale.

„Când vorbim despre Maia Sandu și justiție, să ne amintim că dumneaei, fiind prim-ministru în exercițiu, a comis fapte care s-au dovedit a fi neconstituționale.” – PREȘEDINȚIA REPUBLICII MOLDOVA

Vladislav Clima a fost desemnat președinte al Curții de Apel Chișinău, săptămâna trecută, în cadrul ședinței CSM. Tot atunci, magistrata Tamara Chișca-Doneva a fost desemnată câștigătoarea concursului pentru suplinirea funcției de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiţie. Aceasta a făcut parte din completul care a luat o decizie controversată în disputa dintre proprietarii magazinului „Gemenii” din centrul Chișinăului și în urma căreia Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO și obligată să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro. Și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a reacționat la deciziile CSM. Acesta a scris într-o postare pe Facebook că numirile din sistemul judecătoresc „ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție”.

Reporter: Natalia GHEȚU
Imagini: Oleg COZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram