/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Un producător de jucării și mai multe mămici creează măști de protecție cu ecrane pentru persoanele cu deficiențe de auz

03 august 2020, ora 20:39

Măști de protecție confecționate special pentru oamenii cu deficiențe de auz. Pentru că măștile obișnuite le dau mari bătăi de cap, atunci când trebuie să comunice, un producător de jucării, împreună cu câteva mămici, confecționează măști cu ecran în dreptul gurii. De astfel de măști vor beneficia toate cele peste 3000 de persoane cu deficiențe de auz din țară.

Ideea producerii unor astfel de măști le-a venit organizatorilor unui eveniment, care urmează să aibă loc pe data 6 august și la care vor participa aproape o sută de persoane cu deficiențe de auz. Printre cei care contribuie la confecționarea acestora este și Igor Hâncu, proprietarul unei fabrici de producere a jucăriilor, din Floreni.

„Ecranele se fac la noi din plastic, pe care l-am utilizat la viziere. Este inofensiv alimentar, transparent și putem vedea cu ușurință articulația buzelor”, IGOR HÎNCU, PRODUCĂTOR DE JUCĂRII.

Ulterior, micile ecrane ajung la Nisporeni, acolo unde acestea sunt cusute pe măștile propriu-zise.

„Merg la Nisporeni, unde este o tânără care a reușit să creeze un model foarte frumos, în care a implicat mămicile care sunt fără treabă în Nisporeni. Le-au pus la dispoziție câte o mașinuță de cusut”, IGOR HÎNCU, PRODUCĂTOR DE JUCĂRII.

În doar două zile, femeile au reușit să confecționeze practic 60 de măști. Acestea sunt reutilizabile, iar ecranele pot fi dezinfectate.

„Este ceva nou și pentru ele. Masca e diferită ca și concept, model. Trebuie să fie suficientă distanță, ca această placă să nu se lipească de buze și nici să nu aburească. Dina mi-a arătat și un experiment în care apus pe un pahar cu apă fierbinte, dar a găsit soluția și nu se mai aburește” IGOR HÎNCU, PRODUCĂTOR DE JUCĂRII.

Inițiativa este susținută financiar de către Ambasada Uniunii Europene la Chișinău. Potrivit datelor, în Republica Moldova sunt peste 3000 de de persoane cu deficiențe de auz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram