Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, cere revizuirea unei decizii a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică care se referă la colectarea datelor cu caracter personal ale persoanelor care participă la întrunirile în masă şi la evenimentele festive. 

Ombudsmanul consideră că excesivă colectarea datelor cu caracter personal şi anume nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresa de email, adresă de domiciliu.

“În corespundere cu hotărârea menționată, datele personale vor fi accesibile/colectate de orice persoană fizică/juridică, care organizează evenimentele menționate în pct. 6 și pct.8 din Hotărâre. De asemenea, nu este clar care au fost criteriile de selectare a acestor categorii de date și care este necesitatea de colectare concomitentă a numelui, prenumelui, adresa de domiciliu, numărul de contact, email, IDNP”, atrage atenţia Avocatul Poporului.

Ombudsmanul notează că, în conformitate cu Codul Contravențional, nerespectarea cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal, prelucrarea acestora fără notificarea și autorizarea organului de control, încălcarea drepturilor subiectului datelor cu caracter personal, încălcarea regulilor de stocare a acestor date se sancționează conform legii.

Avocatul Poporului menţionează că toate persoanele juridice şi fizice care vor colecta aceste formulare cu datele personale sunt obligate de a se înregistra sau autoriza în calitate de operatori de date cu caracter personal – procedură, care urmează a fi realizată înainte de a prelucra datele.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!