/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Trei cazuri de rabie, confirmate în R. Moldova în ultima săptămână din iulie. Raioanele vizate

missing
04 august 2020, ora 09:09

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate trei cazuri pozitive de rabie, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Cele 3 cazuri pozitive de rabie au fost înregistrate:

-la 2 bovine în raionul Florești și mun. Bălți;
-la un câine în raionul Florești.

ANSA informează că cadavrele animalelor afectate au fost nimicite prin ardere și rămășițele de la ardere au fost înhumate. În localitățile afectate de rabie la animale au fost instituite măsuri de carantină pe o perioadă de două luni, timp în care urmează să fie întreprinse activități de control și de eradicare a focarelor de boală.

A fost demarată vaccinarea de urgență a câinilor și pisicilor, inclusiv și a animalelor de valoare economică (bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline), precum și monitorizarea stării clinice a acestora.

Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Virusul rabic este rezistent la uscăciune, temperaturi scăzute, este sensibil la ultraviolete, lumina, căldură (distrus în 5 minute la 600C), alcool, compuşi cuaternari de amoniu, acizi ţări.

Transmiterea se face prin:

– muşcătura, prin salivă (animalele elimina virusul cu 10- 14 zile înainte de debutul clinic al bolii);
– transplacentar;
– accidental, în laboratoare;
– transplant de cornee;
– pe cale respiratorie, de la lilieci (în cazul explorării unor peşteri).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram