Liderul Partidului Nostru, tot el primarul de Bălți, Renato Usatîi a anunțat că se va adresa la Procuratura Generală (PG) pentru ca pe numele fostului lider al democraților Vladimir Plahotniuc să fie pornit un dosar penal pentru crearea unei grupări criminale. 

Asta după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) i-a făcut dreptate lui Renato Usatîi în cazul excluderii Partidului „Patria” din cursa electorală pentru pentru alegerile parlamentarele din anul 2014.

Renato Usatîi îl învinuiește pe Vladimir Plahotniuc de faptul că ar fi „aranjat” scoaterea Partidului „Patria” din cursa electorală din 2014, iar complici ar fi fostul premier Vladimir Filat, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP) Gheorghe Cavcaliuc, ex-președintele Curții de Apel Chișinău Ion Pleșca, ex-președintele Curții Constituționale Mihai Poalelungi și ex-președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Iurie Ciocan.

„Neg orice implicare în acțiuni Ilegale. Tot ce am făcut a fost în strictă conformitate cu legea care era în vigoare la acel moment. Faptul că un anumit politician mi-a plasat numele meu alături de alte personalități, ține de părerea lui. Eu mi-am făcut munca onest, cinstit și în conformitate cu legea”, a declarat pentru tv8.md Iurie Ciocan, ex-președintele CEC.

„Aberaţii de-ale lui Usatîi. Şi gata. Ce să te complici?! Ce am eu cu dânsul?! Neg categoric”, a spus Ion Pleșca.

Vlad Filat, Gheorghe Cavcaliuc și Mihai Poalelungi nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacție. În cazul în care vor răspunde, redacția va publica reacția celor vizați.

Contactat telefonic, avocatul lui Vladimir Plahotniuc Lucian Rogac a spus că va veni cu o reacție doar în cazul în care PG va iniția un dosar penal pe numele clientului său, iar în prezent consideră inoportun să comenteze declarațiile unui politician.

CEDO a dat câștig de cauză partidul politic moldovenesc, Patria, și 14 candidați care s-au adresat la Curte după ce au fost excluși în 2014 din cursa electorală pentru alegerile naționale pe motivul unor iregularități financiare. Curtea a acordat partidului reclamant 7,500 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 8,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!