/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Explozie uriașă în Beirut. Libanul este în doliu, după explozia care a ucis peste o sută de persoane și a rănit alte peste 4000

missing
05 august 2020, ora 08:33

Libanul este în doliu, după explozia devastatoare care a avut loc aseară, în capitala Beirut. Peste o sută de persoane au murit, iar alte peste patru mii au fost rănite. Astăzi orașul pare desprins dintr-un film apocaliptic, unde zeci de clădiri și mașini au fost distruse. Potrivit Ministerului de Externe, până la această oră, nu au fost raportate victime din Republica Moldova. Între timp, moldstreet.com a scris că deflagrația din Beirut a fost provocată de nitratul de amoniu adus de nava unui rus, sub pavilionul țării noastre. Agenția Navală a afirmat însă că nava a fost radiată din Registrul de Stat al Navelor, încă din 2014. Vă avertizăm că urmează imagini, care vă pot afecta emoțional.

Deflagrația a avut loc aseară, în jurul orei 18:30, în portul din Beirut. Aceasta a fost provocată de o primă explozie, produsă cu câteva minute mai devreme, norul de fum ridicându-se la câteva zeci de metri în aer.

Explozia a fost atât de puternică, încât a distrus ferestrele clădirilor pe o rază de 10 km, a provocat prăbușirea fațadelor și a avariat zeci de mașini. Mai mult decât atât, unda de șoc a fost resimțită și în orașele din apropiere, chiar și în Cipru, aflat la 240 de km distanță. Oamenii au crezând că este vorba de un cutremur.

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea și continuă să intervină în zonele afectate. Iar spitalele din capitala libaneză nu mai fac față numărului mare de victime. Mai mult, autoritățile au făcut apel la localnici să doneze sânge.

„Ce să zic? E un adevărat iad pentru Liban. Sper că Allah ne va ajuta”.

Uimit de tragedia fără precedent din Liban, guvernatorul Beirutului a început să plângă în timp ce vorbea cu o jurnalistă despre explozie.

Premierul Hassan Diab a anunțat că explozia a fost provocată de aproximativ 2750 de tone de nitrat de amoniu, care erau stocate în depozitul portului din Beirut. În acest sens, Consiliul Suprem de Apărare a recomandat Guvernului să declare „stare de urgență”, timp de două săptămâni.

Între timp, mold-street.com a scris că cele 2750 de tone de nitrat de amoniu, au fost transportate acum șase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova.

De partea cealaltă, Agenția Vamală a precizat că, din 2014, nava nu mai naviga sub pavilionul de stat al țării noastre și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, din cauza expirării documentelor de înregistrare.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova la Ankara, acreditată prin cumul în Republica Libaneză, până acum, printre victime, nu sunt și cetățeni moldoveni.

În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Liban pot contacta misiunea diplomatică la adresa de email: ankara@mfa.gov.md sau să telefoneze la Centrul de Apel al MAEIE – 0 80 090990 sau (+373) 22 788722.

Liban va respecta doliu timp de trei zile, începând de astăzi. De asemenea, președintele Aoun a anunțat că Guvernul va aloca 100 de miliarde de lire din fonduri de urgență, pentru această tragedie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram