Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință atomic, iar Kievul respinge oferta Poloniei

Un vameș riscă să fie dat afară, pentru că a deținut timp de zece ani mai multe funcții concomitent

missing
06 august 2020, ora 14:06

Un vameș riscă să fie dat afară și să aibă interdicția de a accede în funcție publică pentru o perioadă de trei ani pentru că a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Mai exact, timp de zece ani, activând la Serviciul Vamal, el era și administrator a două societăți civile pe care le-a fondat. Aceasta este contrar legii, or vameșul era obligat să transmită administrarea firmelor sale unei alte persoane. 

Totul ieșit la iveală după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un control, în baza unei sesizări. Funcționarul s-a dovedit a fi un inspector al Direcției integritate și supraveghere din cadrul Serviciului Vamal. Din anul 2010 el a deținut simultan mai multe funcții publice cu statut special în cadrul Serviciului Vamal, menținând în toată această perioadă și calitatea de fondator/administrator la două societăți comerciale.

Deși, actualmente, vameșul deține o funcție în cadrul unei subdiviziuni a Serviciului Vamal ce vizează inclusiv asigurarea integrității în cadrul instituției – acesta nu a renunțat nici până în prezent la calitatea de fondator/administrator la cele două firme pe care le deține, una dintre care oferă servicii de transport rutier de expediere a mărfurilor.

Conform prevederilor Legii cu privire la Serviciul Vamal, funcționarul era obligat să transmită administrarea firmelor sale unei alte persoane, pe perioada în care activa.

Contrar legislației, bărbatul nu și-a soluționat situația de incompatibilitate, conform termenului stabilit de lege, și a admis timp de zece ani – dublă stare de incompatibilitate de funcții.

Dacă actul emis de ANI, va rămâne definitiv – vameșul riscă să nu mai dețină funcții publice pentru o perioadă de trei ani și va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Actul poate fi contestat în contencios administrativ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.