O anexă neobișnuită la un bloc din Chișinău a devenit vedetă pe rețelele de socializare. Balconul unui apartament a fost construit deasupra unei mașini și pare desprins din filmele americane. Problema anexelor rămâne totuși una dureroasă pentru arhitectura Chișinăului. Construcțiile auxiliare, neautorizate și cu o vedere neîngrijită afectează aspectul orașului și deranjează privirile trecătorilor.

Mașina-vedetă care susține anexa unui bloc de locuit din capitală și a stârnit glume pe rețelele de socializare este amplasată în sectorul în sectorul Ciocana al capitalei. Proprietarul construcției bizare nu a fost de găsit. Însă vecinii ne-au mărturisit că din cauza mirosului ce vine de la gunoiul depozitat acolo și a șobolanilor ce se ascund sub ea, clădirea are un aspect neîngrijit. Locatarii au solicitat preturii să evacueze automobilul, dar fără succes.

„Are vreo 10 ani de când e aici. Nu mă aranjează nici pe mine că ea stă aici. Vin copii, să facă veceu în dânsa”, spune o locatară.

Și trecătorii sunt de părerea că automobilul nu își are locul în zona dată. Aceștia nu se arată încântați nici de idee, nici de aspect: „Clar lucru că dau o imagine distructivă în general, și arhitecturală, și în general a orașului”.

Subiectul construcțiilor auxiliare, neautorizate, este unul vechi, de zeci de ani. De exemplu, într-un cartier din sectorul Botanica blocurile cu anexe parcă ar fi dintr-un cartier din Rio de Janeiro. Unii cetățeni se arată deranjați, însă alții le dau crezare proprietarilor anexelor:

„Trebuie să-i credem și pe oamenii ăștia că n-au unde trăi, n-au bani, n-au locuri de muncă și o făcut și ei care și cum au putut”; 

„Asta nu numai la dumnealor… și eu așa am făcut”.

Unii locuitori cred că, pe lângă aspectul neîngrijit, construcțiile auxiliare prezintă pericol pentru locatori: „Luând în considerație că blocurile sunt prevăzute pentru o anumită capacitate… Aceste construcții mici foarte mult înrăutățesc încălzirea centralizată, sistemul de canalizare”.

Responsabilii de la primărie nu au fost de găsit să ne ofere o reacție în acest sens. Chiar dacă în 2013 autoritățile municipale au declarat că nu vor mai elibera autorizații pentru construcția anexelor la blocurile locative din capitală, acest lucru nu i-a oprit pe unii cetățeni ca să o facă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!