/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Ce spun alți deputații, despre convocarea ședinței extraordinare, în cadrul căreia să fie discutate problemele din domeniul agriculturii

missing
07 august 2020, ora 19:56

Platforma DA a început colectarea semnăturilor, pentru convocarea ședinței extraordinare, în cadrul căreia să fie discutate problemele din domeniul agriculturii. Asta după ce tot mai mulți fermieri au bătut alarma că nu pot face față pierderilor cauzate de secetă. Fracțiunile parlamentare urmează să analizeze propunerea înaintată.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Vom iniția colectarea semnăturilor, pentru convocarea ședinței Parlamentului, 34 de semnături.”

Deputații Platformei DA spun că au întocmit și ordinea de zi a ședinței. Astfel, aceștia cer introducerea stării de urgență în agricultură, în mai multe raioane afectate de calamitățile naturale, majorarea subvențiilor pentru fermierii care au suportat pierderi, introducerea facilităților fiscale, dar și solicitarea sprijinului de la partenerii externi. Totodată, propun ca, la o eventuală ședință extraordinară a Parlamentului, să fie audiat ministrul Agriculturii, dar și prim-ministrul Ion Chicu.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Cu părere de rău, deputații nu pot soluționa fără Guvern aceste probleme. Starea de urgență se produce la propunerea Guvernului sau a Președintelui.”

TEXT: Ministrul Agriculturii nu ne-a răspuns la telefon, iar consilierul premierului, Boris Harea, ne-a declarat că prim-ministrul Ion Chicu nu fuge de Parlament. Ba din contra, au fost câteva cazuri, când deputații Platformei DA au fugit de premier.

BORIS HAREA, CONSILIERUL PRIM-MINISTRULUI: „Agricultorii au nevoie de ajutor, nu de spectacole ieftine din partea politicienilor. Guvernul începe plata celor 200 de milioane de lei.”

A mai menționat acesta. Cei de la PAS, care au cerut ieri convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului, spun că vor discuta la fracțiune propunerea platformei DA.

SERGIU LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Ședința extraordinară trebuie să fie. Dar cu privire la forma concretă, urmează să discutăm la partid și vom comunica suplimentar.”

Democrații, dar și cei de la Partidul Șor au spus că vor analiza propunerea anunțată de Slusari.

NICOLAE CIUBUC, DEPUTAT PD: „Urmează să discutăm cu colegii și vedem dacă o să susținem sau nu. Trebuie de luat în calcul că situația din agricultură este una dezastruoasă. Chem deputații la unitate și înțelegere, și să folosim platforma parlamentară pentru lucruri utile, nu populism.”

MARINA TAUBER, DEPUTAT PARTIDUL ȘOR: „Vom discuta ceea a propus Platforma DA cu președintele nostru Ilan Șor, cu colegii din partid și vom veni cu o reacție.”

Deputații Partidului Pro Moldova nu ne-au răspuns la telefon, pentru a ne spune dacă vor susține inițiativa propusă de Platforma DA. Anterior însă, și aceștia au cerut convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului, în care să fie discutată situația din agricultură. Acum câteva zile, Executivul a anunțat că fermierii, care au avut de suferit de pe urma secetei, vor primi despăgubiri, puțin peste o mie de lei la hectar. La rândul lor, agricultorii susțin că banii nu reprezintă nici măcar jumătate din pierderile suportate. Ultima ședință a Parlamentului a avut loc pe 20 iulie. Convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului poate avea loc, la cererea președintelui Republicii Moldova, a președintelui Parlamentului sau a unei treimi din numărul deputaților.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram