/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Axentiev, după ce a fost suspendat de la șefia „Autosalubritate”: „Se urmărește înlăturarea mea de la conducere, pentru a fi instalați oameni mai comozi” 

missing
08 august 2020, ora 15:25

Eugeniu Axentiev, șeful Regiei „Autosalubritate”, suspendat temporar din funcție, după ce pe numele său a fost pornită o anchetă internă, nu consideră că se face vinovat de faptul că incediul de la Țînțăreni a fost lichidat abia a treia zi de la izbucnirea focului. Axentiev zice că se urmărește înlăturarea sa din funcție și că avocatul său pregătește deja cererea prealabilă pentru a contesta dispoziția primarului Ion Ceban prin care a fost suspendat temporar din funcție și înlocuit cu Dumitru Vulpe. 

Despre incendiu

Eugeniu Axentiev susține că focul de la poligon a reușit să se răspâdească pe o suprafață considerabilă, din motiv că intervenția pompierilor a fost întârziată.

„În calitatea mea de director am reacționat la incendierea produsă la Țînțăreni. Pe 28 iulie personal m-am deplasat la fața locului, am apreciat care este situația și am estimat pericolul. Cu forțele întreprinderii, cu două autospeciale și trei tractoare, am purces la stingerea focarului și am delimitat sectorul care ardea, ca să nu se răspândească pe întreaga gunoiște.

La momentul când am înțeles că cu forțele proprii nu e posibil de a stinge focarele la ora 11:37 am sunat personal pe domnul Mihai Harabagiu, șeful IGSU, i-am raportat situația și am cerut un ajutor specializat cu forță și utilaj special. Dumnealui, fără mare entuziasm, a început să-mi explice că el nu poate risca cu efectivul pentru că există cazuri întâmplate în Europa, când au decedat pompieri la lichidarea unor astfel de incendii. Dar mi-a zis că va trimite o persoană care va analiza situația. Cu părere de rău, doar la ora 15 a venit șeful Secției situații excepționale din Anenii Noi, a început să ne demonstreze că deocamdată nu este posibilă intervenția, căci nu este transport. Prima autospecială de la Anenii Noi a venit tocmai la ora 16:05, când focul cuprindea deja alte suprafețe de deșeuri. Trebuie să spun că deșeurile de la Țînțăreni prezintă în proporție de circa 70% peliculă care arde foarte intens și combinată cu vânt puternic și gazele emanate de poligon, focul avea pericol de a se extinde asupra întregii suprafețe a poligonului”, ne-a spus Axentiev la telefon.

Incendiul de la Țînțăreni, de la finele lunii iulie

Din spusele șefului „Autosalubritate”, abia a doua zi au intervenit alte două autospeciale ale pompierilor, dar nici asta nu a fost îndeajuns pentru a fi lichidat incendiul, care a fost stins abia a treia zi de la producerea arderii.

„Eu acum sunt învinuit că nu am făcut un apel la 112, dar până la sunetul meu au fost multiple sunete din partea cetățenilor, încă de la ora 9 dimineața și nu s-a intervenit s-a așteptat. Eu cred că acest lucru s-a făcut intenționat ca focul să se extindă”, a spus funcționarul.

Eugeniu Axentiev spune că, în opinia sa, gunoiștea a fost incendiată intenționat, asta deși acum o săptămână, când s-a produs incendiu, spunea că ar fi vorba despre condițiile meteo.

Despre suspendare

Șeful suspendat de la „Autosalubritate” zice că nu a fost audiat la comisie pentru a i se solicita explicații cu privire la incediu, iar azi-dimineață nu a fost lăsat să între pe teritoriul regiei.

„De la mine s-a cerut doar o simplă lămurire, nu am fost chemat să fiu audiat la comisie, dar deja soarta mea este hotărâtă. Azi-dmineață, având zi de lucru, m-am prezentat la 7:25 la serviciu, dar nu mi s-a permis să intru pe teritoriu, nici mie, nici primului meu adjunct, nici avocatului meu, sub pretextul că este indicația domnului primar precum că sunt suspendat din serviciu. Este o atitudine față de mine ca față de un criminal. Eu nu mă consider vinovat. Se urmărește scopul ca eu să fiu înlăturat de la conducerea întreprinderii, pentru a fi instalați oameni mai comozi. Desigur că voi contesta dispoziția. Eu deja m-am documentat și avocatul meu și se lucrează la document”, a comentat Eugeniu Axentiev.

Amintim că, dispoziția de a-l suspenda din funcția de șef al Regiei „Autosalubritate” pe Eugeniu Axentiev a fost semnată de primarul Ion Ceban ieri, 7 august, și a intrat în vigoare azi. Primarul spune că Axentiev nu a gestionat corect situația cu incendiul de la poligon, ceea ce a dus la faptul că din bugetul municipiului s-au cheltuit bani suplimentari. Axentiev e vizat într-o anchetă de serviciu, iar conducerea primăriei capitalei anunță că va sesiza și Centrul Național Anticorupție cu solicitarea de a fi verificată activitatea acestuia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram