/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Socialistul Țurcan a cerut ANI să verifice averea lui Marian: „Declarațiile de avere și interese ale căruia ridică semne de întrebare”

missing
11 august 2020, ora 08:48

Deputatul PSRM, Nichita Țurcan cere ANI să verifice averea deputatului PAS, Radu Marian. Țurcanu îl acuză pe Marian că ar fi primit bani de la Ministerul de Externe al Marii Britanii. Totodată, acesta susține că Marian nu a declarat niciun bun imobil, deși ar deține bunuri materiale de peste 240 de mii de lei. Deputatul PAS respinge acuzațiile și susține că solicitarea lui Țurcan vine după ce în cadrul unei conferințe de presă a relatat despre interesele deputatului PSRM Labuneț în domeniul naval.

„Lista “deputaților onești” și curat-murdari ai Maiei Sandu se mărește! De această dată cu Radu Marian, declarațiile de avere și interese ale căruia ridică mai multe semne de întrebare” a scris Țurcan pe pagina sa de Facebook anunțând că s-a adresat Agenției Naționale de Integritate cu o solicitare care vizează neconcordanțe și lacune în completarea declarațiilor de avere și interese ale deputatului PAS, Radu Marian, pentru ultimii 3 ani.

„În perioada 2017-2018, acesta a declarat un venit de peste 620 de mii de lei, inclusiv aproape 200 de mii de lei de la ministerul de Externe al Marii Britanii. Deputatul a anunțat și venituri de la asociații obștești. Este de menționat că, mandatul de deputat este incompatibil oricărei alte funcţii remunerate, inclusiv a funcţiei acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului. Suplimentar, Radu Marian a declarat două bunuri de valoare, în sumă totală de peste 244 000 de lei, însă n-a indicat niciun bun imobil. Apare întrebarea, unde ține deputatul cele două bunuri care costă cât peste 140 de pensii medii în Moldova? Au mai fost depistate și alte neconcordanțe, pe care trebuie să le examineze ANI. Pe lângă ascunderea averilor, veniturilor și a intereselor, am observat la majoritatea deputaților PAS auto-proclamați “onești”, că sunt finanțați de peste hotare prin diferite instrumente, în special, ONG-uri. Poate e timpul să recunoască faptul că ONG-urile sunt umbrela legală de finanțare ilegală de peste hotare a deputaților Maiei Sandu?”, a scris deputatul socialist.

De cealaltă parte, Radu Marian respinge acuzațiile și susține că sunt o replică la faptul că într-o conferință de presă a deconspirat interesele deputatului PSRM Labuneț în domeniul naval.

„Ca și răzbunare, un alt om de-al lui Dodon a trimis la ANI un demers pe numele meu – cică eu aș avea bunuri în valoare de 240.000 lei și le ascund. Declar cu toată responsabilitatea că cel mai valoros bun achiziționat în ultima perioadă de mine este această bicicletă. Asta poate să o confirme și șoferii care mă salută în fiecare dimineața când merg cu ea prin oraș. Înțeleg că e mai comod la volanul unui Lexus sau Porsche cumpărate din scheme, dar recomand și deputaților socialiști să facă o plimbare cu bicicleta – e bine pentru sănătate și pentru a scăpa de burtica de socialist-milionar. În rest, apartament nu am (stau la chirie) și mașină, tot nu am”, a scris Marian.

Cu referire la a doua acuzație că a primit bani de la Ministerul de Externe al marii Britaneii, Marian explic că a absolvit Masterul la Universitatea din Edinburgh, Scoția, în baza bursei Chevening oferite de Marea Britanie.

„Asta scrie negru pe alb în declarația de avere, însă fenomenul analfabetismului funcţional printre deputaţii socialişti a atins cote alarmante şi vom recomanda Ministerului să le ceară să dea BAC-ul încă o dată, pentru a-i evalua la acest capitol”, mai scris Marian, precizând că săptămâna aceasta urmează un alt denunț la ANI din partea PAS pe numele lui Dodon.

Anterior și alți deputați socialiști au trimis demersuri la ANI de verificare a averilor colegilor săi din PAS. Deputatul Grigore Novac, care are pe rol un proces cu ANI pentru neconcordanțe în declarația sa de avere, a depus două solicitări în adresa lui Dumitru Alaiba și a Veronicăi Roșca, iar Vasile Bolea pe numele lui Petru Frunză.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram