/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Afectați dur de seceta care le-a compromis roada, sute de agricultori și-au scos utilajele agricole în 13 locuri din țară

missing
11 august 2020, ora 20:23

Afectați dur de seceta care le-a compromis practic toată roada, sute de agricultori au ieșit din nou în stradă. De această dată, și-au scos utilajele agricole în 13 locuri din țară. Manifestanții au înaintat Guvernului patru revendicări, printre care majorarea compensațiilor de la o mie de lei pentru un hectar la cel puțin trei mii. Pe traseul Hîncești-Lăpușna și-a făcut apariția și ministrul Agriculturii, care însă nu a făcut altceva decât să le spună oamenilor că, deocamdată, nu există alți bani în buget, din cauza pandemiei. Dar, le-a promis că se va căuta suport financiar la partenerii externi. Acest lucru însă nu i-a mulțumit pe agricultori, care au continuat să protesteze.

Traseul Hîncești-Lăpușna s-a transformat, în această dimineață, într-o parcare cu 75 de utilaje agricole. În semn de protest, zeci de agricultori și-au lăsat tractoarele pe marginea drumului. Practic fiecare unitate avea prins câte un tricolor.

„Iată organizatorul protestului- porumbul, floarea. Dacă astăzi eram cu roada de 5-6 tone, nu aveam nevoie…”.

AGRICULTOR: „Prelucrăm împreună cu feciorul vreo 520 de ha. Pierderi 100 de procente la porumb. Floarea în jur de 75 de procente. Grâul și orzul – în proporție de 90 la sută. Avem trei credite. Care este suma? Două milioane jumătate”.

DENIS, AGRICULTOR: „Care este suma pierderilor? Greu de spus- peste 7 milioane”.

Printre protestatari se afla și această femeie, din localitatea Bujor. Spune că se ocupă cu agricultura de 23 de ani, dar o astfel de secetă nu a văzut.

VALENTINA, AGRICULTOARE: „Avem două lanuri de 100 ha, unde vom strânge nimic. Suma cheltuielilor – 2 milioane și vreo opt sute de mii”.

Oamenii spun că se aleg doar cu promisiuni din partea autorităților. Chiar și așa, pentru a-și acoperi cât de cât cheltuielile, agricultorii au înaintat Guvernului patru revendicări.

„Unu – solicităm instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zona de centru și sud a republicii Moldova”.

La fel, aceștia cer implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de a returna sau cesiona TVA-ului adunat de ani de zile în cont, pentru achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu.

„A treia cerință – scutirea de la plata impozitelor salariale și funciar a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020, si vacanță fiscală pentru primele 6 luni a anului 2021. A patra – resursele financiare alocate să fie de cel puțin 3000 lei per hectar”.

Aproximativ peste o oră și jumătate, la fața locului și-a făcut apariția și ministrul Agriculturii, Ion Perju.

„Au fost identificate 200 milioane acum. Noi ne străduim ca banii sa ajungă timp de două-trei săptămâni pe contul agricultorilor. Iese 1080 lei hectarul reînsemânțat, 1000 de lei la grâu. Agricultorii spun că asta e puțin. Eu dau interviu sau vorbesc cu agricultorii”?

Spiritele s-au încins și mai mult, după ce unul dintre agricultori i-a ținut apărarea ministrului.

„Dacă e să analizăm câte subvenții a luat Vasile Petroveci, trebuie să tacă din gură. Dacă ești alături de treucă, ești bun”.

Într-un final, ministrul le-a spus agricultorilor că mai mulți bani nu sunt, întrucât bugetul de stat nu dispune de resurse financiare suplimentare. Dar a precizat că, în toamnă, urmează a fi identificate și altele. Acest lucru nu i-a mulțumit pe protestatari.

„Spuneți, vă rog, o să vă simțiți mai bine dacă o să vă fac promisiuni deșarte? Promisiuni deșarte nu fac. Vorbim pe rând sau nu vorbi…”?

„Ascultați ceea ce discutăm sau vreți declarații de presă? Nu am să vă fac declarații de presă. Până în toamnă ce fac agricultorii? Ajutoarele care sunt astăzi la Guvern + plus negociem cu partenerii externi. Dacă ați avut cerințele astea, trebuia la fiecare pun tasă ne răspundeți. Nimeni nu-i de acord.. Stare de urgență nu vreți, trei mii nu vreți. Conducerea e aiurea”.

Pentru că nu li s-a auzit păsul, agricultorii au bloc cu tractoarele traseul. Astfel că, ceilalți șoferi au fost nevoiți să se întoarcă din drum.

„Plecăm la Cărpineni. Alt drum de unde să găsim? Trebuie să facem 1000 de km ca să ajungem acasă. Cred că dacă au făcut acest pas cred că au ajuns și timpurile”.

Drumul însă nu a fost blocat pe mult timp.

„Va mai continua. Dacă nu vor fi rezultate, vom mai continua”.

Ca să nu mai blocheze traseul, în zonă au intervenit mai mulți oameni ai legii, iar fiecare utilaj agricol a fost păzit de către un polițist.
„Poliția menține ordinea publică. Este înregistrată informația la IP Hîncești, poliția a venit să ia măsuri”.

Proteste au fost și la Sîngerei.

„Vă dați seama cât e de aproape statul de noi? Ei ne constrâng. Băncile sunt ale lor, firmele de petrol ale lor, de cereale ale lor..”.

Dacă nu li se va face dreptate, agricultorii amenință că vor continua protestele. Nu este prima dată când fermierii ies la protest cu tractoarele. Acum două săptămâni, aceștia au blocat traseul național Chișinău- Căușeni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram