/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO.FOTO/ Fermierii și-au scos în stradă tehnica agricolă și la Sângerei. „Cerem decretarea stării de urgență în agricultură”

missing
11 august 2020, ora 11:44

Și la Sângerei agricultorii au ieșit în stradă să ceară guvernării implicarea urgentă pentru a ajuta fermierii să facă față situației dezastruase din agricultură. Oamenii spun că cei 1000 de lei pe care i-a alocat Guvernul în susținerea agriculturii sunt insuficienți.

Potrivit agriculgorilor din Sângerei, în medie, pentru prelucrarea pământtului se cheltuie circa 9000 de lei pe hectar. „După asta încercăm să dăm datoriile, dar anul acesta suntem cu toții cu datorii. Până la 1 septembrie trebuie să fie acordate măcar 1500 de lei per hectar și în luna septembrie încă 1500 de euro ca să putem da datoriile la bănci”, susține unul dintre protestatari.

Fermierii cer decretarea stării de urgență în agricultură și adoptarea unor decizii ferme pentru a salva sectorul, care în acest an este afectat serios de secetă.

Potrivit lor, actualmente pierderea este de minim 5000 de lei per hectar.

O altă problemă semnalată de fermieri este procesul birocratic foarte complex. Agricultorii cer totodată simplificarea procesului de perfectare a actelor astfel încât să poată primi ajutorul promis de la stat mai repede. „Noi dacă o să depunem dosarele așa cum prevede regulamentul, banii o să-i primim la toamnă sau la primăvară. Trebuie simplificată procedura. Avem nevoie cât mai repede măcar de acei 1000 sau 500 de lei pe hectar ca să putem să dăm datoriile și să mergem mai departe”, spune un protestatar.

Oamenii atenționează că începând cu luna august nu vor putea plăti nici impozitele funciare.

Amintim că asemenea proteste au fost organizate astăzi în mai multe raioane din țară. Agricultorii și-au scos tehnica agricolă pe trasee și amenință că dacă autoritățile nu se vor implica, atunci vor veni cu proteste și în Capitală.

/VIDEO LIVE/ Protest la Cimișlia. Agricultorii și-au scos tractoarele în stradă și cer ajutor guvernării

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram