Are 70 de ani, dar țese covoare naționale personalizate. Este vorba de o meșteriță din localitatea Sofia, raionul Drochia. Femeia spune că și-a dedicat întreaga viață țesutului manual, iar meseria a furat-o de la mama sa. De-a lungul timpului, a creat zeci de covoare. Acum, lucrările sale sunt oferite drept cadouri.

Liubovi Patlataia a început a țese lăicere și covoare mari, încă de mică. A învățat această îndeletnicire de la mama sa. În urmă cu zece ani, femeia s-a apucat de țesut covoare în miniatură, cu inscripția numelui și a datei nașterii. Astfel, a devenit unica meșteriță de covoare naționale personalizate din țară

LIUBOVI PATLATAIA, MEȘTERIȚĂ, SATUL SOFIA: „În sat, cum e zi de naștere, eu țes covoraș. Chiar anul acesta, am făcut două covorașe, la 80 de ani, pentru o mătușă și consiliera noastră, secretara de la biserică. Când a văzut, a spus: Doamna Liuba, eu nici nu m-am gândit”.

Femeia spune că țesutul manual de covoare este o muncă migăloasă, care cere multă răbdare și atenție.

LIUBOVI PATLATAIA, MEȘTERIȚĂ, SATUL SOFIA: „Acesta l-am țesut cu mama, acestea se urzesc în dami și aceștia sunt puișori. Așa se numește țesătura asta. În postul mare pui la țesut, 7 săptămâni”.

Pentru idei noi și originalitate, meșterița se inspiră din spectacolele ansamblului folcloric „Țărăncuța”.

În secolul trecut, aproape fiecare femeie avea acasă mașină de țesut covoare. Acum, însă, acestea pot fi găsite doar în muzeu.

„Acesta este sulu, asta vatalile, aceasta ițele, aceasta sulu de învelit. Aceasta este brațară. Aceasta este suveica. În suveica este hulubul și introduce țeava”.

„Și pui aici și începi. Și trebuie să strângi ca să meargă firele de lână sau de bugi, să fie drept”.

Împreună cu mașina de țesut, veche de peste o sută de ani, în muzeu se mai păstrează zeci de covoare, donate de localnicii din satul Sofia.

ALEXANDRU NELEPONSCHI, DIRECTOR, MUZEUL SATULUI SOFIA: „Covorul acesta a fost donat de a șaptea generație, Maria Hasnaș, străstrăstrănepoata boierilor Ion Hasnaș”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!