A treia noapte la rând, violențele nu contenesc, în mai multe orașe din Belarus. După scrutinul prezindențial, în care Alexandr Lukanșenko a câștigat al șaselea mandat consecutiv, confruntările dintre protestatarii nemulțumiți și forțele de ordine au luat amploare. Pe străzile capitalei Belarus au apărut mai multe unități de tehnică militară, vehicule acoperite cu sârmă ghimpată, iar pe acoperișurile unor clădiri au fost observați lunetiști. Pe rețelele de socializare au fost publicate înregistrări în care mascații lovesc cu cruzime în manifestanți. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

Noaptea trecută, poliția a încercat să disperseze mulțimea cu grenade, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Drept răspuns, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov, bucăți de plăci de pavaj și au baricadat mai multe trasee rutiere din țară. Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că, în urma altercațiilor, au fost reținute peste o mie de persoane și au fost pornite 17 cauze penale. Potrivit presei ruse, în Minsk a fost sistat transportul public și deconectat internetul. Manifestanții au creat, însă o rețea privată, pe care apar imagini în care sute de oameni sunt arestați abuziv, iar unii, luați din stradă, chiar dacă protestau pașnic. În unul dintre momentele surprinse, protestatarii aruncă cu pietre într-un grup de polițiști, care târăsc un bărbat fără semne de viață.

Potrivit unor postări de pe Telegram, pe unele clădiri din zona Pushkinskaya, unde acum o zi a fost împușcat un bărbat, au fost observați lunetiști. În mai multe fabrici, lucrătorii au intrat în grevă, iar mai mulți jurnaliști locali și străini au fost atacați. Presa scrie că a dispărut autorul filmului despre aventurile amoroase și femeile lui Alexander Lukashenko. Totodată, au apărut înregistrări în care unul dintre oficiali cere să fie modificate unele rezultate electorale.

Am o cerință obligatorie, să facem schimbări în protocol și să modificăm cardinal cifrele candidaților cu numărul trei și patru.

Între timp, unica contracandidată la prezidențialele Belaruse, Svetlana Tihanovschi, a părăsit țara. Ieri, Ministrul de Externe al Lituaniei a anunțat pe pagina sa de twitter că Tihanovschi se află în siguranță pe teritoriul țării sale. Anterior, aceasta a solicitat autorităților să dea dovadă de empatie, iar protestatarilor să renunțe la violențe pentru propria siguranță. Protestele au izbucnit pe 9 august, imediat după închiderea secțiilor de votare. După 26 de ani la guvernare, liderul belarus, Alexadru Lukașenko, a fost reales cu peste 80 la sută de voturi. Pentru Tihanovschi au votat aproape 10 la sută din alegători. Opoziția a anunțat că va contesta rezultatele, iar Uniunea Europeană a avertizat că va sancționa Administrația Belarus, întrucât scrutinul nu a fost „nici liber, nici echitabil”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!