/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Igor Dodon dă asigurări ca țara are suficiente cereale în pofida secetei: „Am ajutat cât am putut”

missing
12 august 2020, ora 21:03

În timp ce agricultorii, care înregistrează pierderi enorme din cauza secetei, cer disperați ajutor de la stat, președintele Igor Dodon o spune franc: am ajutat cât am putut. Deși recunoaște că seceta a afectat aproape 70 la suta din recolta, președintele ne asigura ca hambarele statului au suficient grâu și porumb, iar securitatea alimentară a țării nu este deloc amenințată. Și premierul a avut un mesaj pentru cei care protestează pe traseele din țară și anume că Guvernul îi va ajuta atât cât va putea, dar fără a fi șantajat prin blocări de drumuri.

Declarația a fost făcută astăzi după ședința consiliului suprem de securitate care a durat mai bine de două ore. Ca să fie mai convingător, Dodon a apelat la cifre. Potrivit lui, dacă în hambarele statului se aduna 360 de mii de tone de cereale, securitatea alimentara a țării este asigurată. Până acum, a anunțat șeful statului, deja au fost recoltate peste 440 de mii de tone de cereale.

În plus în rezerva statului mai sunt peste 50 de mii de tone. Și în cazul porumbului, Dodon ne asigură că stăm bine. Necesarul țării este de peste 700 de mii de tone, în timp ce autoritățile estimează că vor recolta peste un milion de tone.

Totuși, recunoaște că agricultorilor nu le rămâne aproape nimic pentru export, respectiv pierderile pe care le înregistrează sunt enorme. Anul acesta fondul de susținere a agriculturii va fi de un miliard o suta de milioane lei. În curând vor mai fi alocate încă 300 de milioane.

Oficialul a reamintit despre creditul pe care Moldova vrea să-l acceseze de la banca Mondiala și despre faptul că va cere Rusiei  să-i ajute pe agricultorii noștri cu motorină.

Igor Dodon, PREȘEDINTELE ȚĂRII: Noi deja am acordat practic maximul ce am putut. Noi nu putem să stopăm salariile, pensiile, să acoperim pierderile în agricultură.

Și Ion Chicu le-a transmis fermierilor, care au avut de suferit din cauza secetei, că vor fi ajutați, însă fără a fi șantajat.

Ion Chicu, PREMIER:Stimați agricultori, vreau să vă anunț că Guvernul va acorda ajutor, dar nu cu așa șantaj. Agricultorii vor primi suport, dar nici într-un caz reprezentanții acestei ramuri economice nu pot crea dificultăți altor cetățeni”.

Anul acesta Moldova a fost lovită de mai multe calamități naturale. Cele mai afectate au fost raioanele din centru și sud unde roada a fost compromisă în jur de 70 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram