/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Chicu: „Guvernul nu va aloca mai multe mijloace pentru compensarea pierderilor la culturile cerealiere”

13 august 2020, ora 14:36

Premierul Ion Chicu a declarat, în cadrul unei vizite în raionul Ștefan Vodă, că Guvernul nu va aloca mai multe mijloace pentru compensarea pierderilor la culturile cerealiere din grupa I – grâu, orz, rapiță. Declarația a fost făcută la întrevederea cu agricultorii din raion. Chicu a precizat că Guvernul a alocat deja 200 milioane lei, prin intermediul AIPA, ceea ce va permite subvenționarea, în medie, de 1050 lei/1 ha.

„Alocarea acestor bani, în condițiile anului 2020, înseamnă reducea investițiilor planificate pentru alte sectoare importante. Pentru compensarea pierderilor la culturile de grupa I, Guvernul nu va aloca mai multe mijloace, în condițiile când avem un deficit bugetar de 18 miliarde de lei în acest an. Urmează să venim în scurt timp cu un alt pachet de măsuri de sprijin pentru agricultori”, a spus Ion Chicu.

Prim-ministrul a îndemnat agricultorii să aplice rapid pentru a beneficia de subvenții și să abordeze o cooperare constructivă în dialog cu autoritățile. El a menționat că protestele organizate în ultimele zile și „blocarea traseelor” nu este o soluție.

Una dintre necesitățile expuse de agricultori a fost restabilirea sistemelor de irigare. În acest context, premierul a promis că începând cu anul viitor Guvernul va investi semnificativ în aceste proiecte.

Al doilea an consecutiv, sectorul agrar din raionul Ștefan Vodă suferă pierderi din cauza calamităților naturale. Numai în 2020 au fost afectate peste 23 mii de hectare de teren agricol, iar suma pierderilor depășește 185 milioane lei. Cel mai mult au suferit culturile de grâu, orz și rapiță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram