/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Restabilirea sistemului de irigare, soluția propusă de premier agricultorilor afectați de secetă

missing
13 august 2020, ora 12:08

Restabilirea sistemului de irigare, acesta este soluția pe care a propus-o premierul Ion Chicu agricultorilor afectați de secetă. Șeful Executivului spune că în acest sens, anul viitor, din buget vor fi alocate sume impunătoare de bani. Declarația a fost făcută astăzi, 13 august, în cadrul unei vizite pe care a întreprins-o prim-ministrul în raionul Ștefan Vodă, unul dintre cele mai afectate de secetă anul acesta.  

„Este clar că solicitările sunt mult mai mari decât ceea ce s-a alocat. Sunt probleme sistemice aici, dacă vorbim și de irigare și de asolament. Este evident că statul, pentru anul viitor, trebuie să identifice sume importante de bani pentru restabilirea sistemului de irigare. Dacă nu-l restabilim în raioanele Ștefan-Vodă și Căușeni, cel puțin, va trebui în fiecare an să alocăm pentru acoperirea pierderilor zeci de milioane. Pentru anul viitor noi o să alocăm de la buget pentru restabilirea sistemului de irigare”, a spus Ion Chicu.

Agricultorii au protestat și ieri, cu tehnica agricolă în stradă. Supărați și revoltați de declarațiile ministrului Agriculturii, Ion Perju, care i-ar fi acuzat că ar reprezenta interese politice și ar fi venit la protestul de ieri în stare de ebrietate, aceștia au blocat drumurile la Leova, Hîncești și Căușeni.

Acum două zile, sute de agricultori au protestat cu utilajele agricole în stradă, în 13 locuri din țară. Afectați dur de seceta care le-a compromis practic toată roada, aceștia au înaintat Guvernului patru revendicări, printre care majorarea compensațiilor de la o mie de lei pentru un hectar la cel puțin trei mii.

Pe traseul Hîncești-Lăpușna și-a făcut apariția și ministrul Agriculturii, care însă nu a făcut altceva decât să le spună oamenilor că, deocamdată, nu există alți bani în buget, din cauza pandemiei. Dar, le-a promis că se vor căuta resurse financiare la partenerii externi, fapt ce i-a nemulțumit pe agricultori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram