/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Slusari anunță soluțiile identificate pentru agricultorii afectați de secetă

13 august 2020, ora 12:56

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, anunță deciziile care s-au luat în legătură cu agricultorii la ședința de lucru creată în acest sens. Potrivit lui, au fost identificate soluții pentru trei probleme importante pentru fermierii care protestează și anume:

1. Lipsa finanțării:

S-a discutat despre simplificarea subvenționării creditelor și anume să fie eliminată condiția prezentării certificatului care atestă lipsa de datoriilor față de bugetul de stat.

Și s-a propus mărirea compensațiilor pentru agricultorii afectați, vorbim de prima grupă – grâu, orz, rapiță

Potrivit lui Slusari, Platforma DA insistă la cel puțin 500 mln de lei. „Am arătat și de unde putem să luăm acești bani. Premierul și ministrul Finanțelor a avut altă părere; grupul de lucru, cu toate divergențele noastre, solicită identificarea surselor pentru majorarea compensațiilor”, a precizat deputatul.

2. Reeșalonarea creditelor față de creditori privați

Grupul de lucru a ajuns la concluzia că este necesar de adoptat legea specială privind reeșalonarea datoriei agricultorilor cel puțin pentru 12 luni față de băncile comerciale și organizațiile nebancare. Totodată, acesta a menționat că nu s-a ajuns la un consens cu furnizorii de inputuri: tehnică, motorină, semințe și urmează să se caute soluții în continuare.

3. Problema impozitelor

Propunerea grupului de lucru este ca agricultorii care au fost afectați să fie scutiți, cred că tot vorbim de un an, de achitarea taxelor contribuțiilor aferente salariilor prin rambursarea TVA, care este în contul acestor întreprinderi. „Adică impozitele și taxele vor fi calculate, dar achitate din buget din banii cu care statul este datori agricultorilor la TVA”, a explicat deputatul.

Slusari a precizat că grupul de lucru a avut întâlniri cu ministrul Agriculturii, Finanțelor,reprezentanții băncii naționale, premierului, furnizorii de inputuri, și că urmează să se întâlnească și mâine pentru discuții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram