Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, anunță deciziile care s-au luat în legătură cu agricultorii la ședința de lucru creată în acest sens. Potrivit lui, au fost identificate soluții pentru trei probleme importante pentru fermierii care protestează și anume:

1. Lipsa finanțării:

S-a discutat despre simplificarea subvenționării creditelor și anume să fie eliminată condiția prezentării certificatului care atestă lipsa de datoriilor față de bugetul de stat.

Și s-a propus mărirea compensațiilor pentru agricultorii afectați, vorbim de prima grupă – grâu, orz, rapiță

Potrivit lui Slusari, Platforma DA insistă la cel puțin 500 mln de lei. „Am arătat și de unde putem să luăm acești bani. Premierul și ministrul Finanțelor a avut altă părere; grupul de lucru, cu toate divergențele noastre, solicită identificarea surselor pentru majorarea compensațiilor”, a precizat deputatul.

2. Reeșalonarea creditelor față de creditori privați

Grupul de lucru a ajuns la concluzia că este necesar de adoptat legea specială privind reeșalonarea datoriei agricultorilor cel puțin pentru 12 luni față de băncile comerciale și organizațiile nebancare. Totodată, acesta a menționat că nu s-a ajuns la un consens cu furnizorii de inputuri: tehnică, motorină, semințe și urmează să se caute soluții în continuare.

3. Problema impozitelor

Propunerea grupului de lucru este ca agricultorii care au fost afectați să fie scutiți, cred că tot vorbim de un an, de achitarea taxelor contribuțiilor aferente salariilor prin rambursarea TVA, care este în contul acestor întreprinderi. „Adică impozitele și taxele vor fi calculate, dar achitate din buget din banii cu care statul este datori agricultorilor la TVA”, a explicat deputatul.

Slusari a precizat că grupul de lucru a avut întâlniri cu ministrul Agriculturii, Finanțelor,reprezentanții băncii naționale, premierului, furnizorii de inputuri, și că urmează să se întâlnească și mâine pentru discuții.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!