Guvernul anunță că prim-ministrul a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de agricultori din țară unde s-a analizat situația actuală din sectorul agrar, ca urmare a secetei severe și ploilor cu grindină din acest an.

Într-un comunicat al Executivului se spune că fermierii consideră că implicarea politicului va agrava situația în sector, din acest motiv au propus crearea unei platforme de discuții între asociațiile și federațiile de agricultori și ministerele economiei și infrastructurii. O astfel de platformă ar permite crearea strategiilor de lungă durată în sectorul agricol.

Totodată se precizează că fermierii au solicitat scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021. Agricultorii au mai cerut ca Guvernul să întreprindă măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de importurile ieftine și de calitate suspectă.

Premierul a salutat inițiativa de colaborare a reprezentanților asociațiilor agricole din țară pentru a identifica soluții concrete privind situația din cea mai mare ramură a economiei naționale care este grav afectată de seceta din acest an.

De asemenea, Chicu a reiterat că Guvernul a dispus alocarea compensațiilor pentru fermierii ce au înregistrat pierderi la culturile cerealiere de grupa I. În acest scop, Executivul a alocat 200 milioane lei. În cadrul discuțiilor, agricultorii au revendicat majorarea substanțială a subvenției de la 1050 lei la 3000 lei/ha. Premierul a menționat că acest lucru este imposibil în condițiile unui deficit al bugetului de 17,5 miliarde de lei.

Precizăm că un grup de fermieri protestează la intrarea în Chișinău și au blocat traseul Chișinău – Hîncești.

/FOTO. VIDEO/ Polițiștii de-o parte și agricultorii de alta. Cum se desfășoară protestul agricultorilor

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!