Și-au petrecut rudele decedate din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 pe internet, în timp ce erau internați în spital din cauza virusului. Este povestea tragică prin care a trecut Irina Staver și cei doi copii ai săi, de 15 și 7 ani. Femeia din orașul Strășeni spune că virusul a afectat opt membri din familia sa, doi dintre care au pierdut lupta pentru viață.

Cele două săptămâni de tratament în spitalul de Boli contagioase pentru copii din Chișinău i s-au părut fără sfârșit lui Maxim. Adolescentul de 15 ani spune că virusul l-a ținut departe de prieteni, bunici și rude. „În primele zile de internare chiar mi-a fost frică, deoarece aveam febră, slăbiciuni și nu mă simțeam bine deloc. Eu, mama și fratele meu nu puteam comunica cu alte persoane, atât pentru siguranța lor, cât și a noastră. Bunicii se aflau în pericol din cauza acestui virus și noi nu-i puteam ajuta din cauza că eram izolați între patru pereți, nu-i puteam vedea, nu le puteam duce medicamente și nici nu puteam fi alături de ei”, spune Maxim.

Mama copilului, Irina Staver, a fost testată negativ abia după 27 de zile de tratament. „Această boală ne-a afectat și ne-a blocat toată familia. Cel mai greu a fost atunci când fratele soțului, socrii  şi mama mea au fost spitalizaţi. Mama era într-o stare gravă. Mă simțeam neputincioasă, nu-i puteam ajuta cu nimic, nu puteam merge la ei, discutam doar la telefon”, povestește Irina Staver.

Complicațiile bolii au provocat două decese în familia Irinei Staver. „Mai întâi a decedat cumnatul meu, iar după șase zile și soacra. Ea a fost infectată în luna martie. Să nu fi fost coronavirusul, cu siguranță, ei mai trăiau, chiar dacă sufereau de alte maladii. Consecințele acestui virus le-au provocat decesul. SARS-CoV-2  e atât de imprevizibil, îți poate schimba starea de sănătate, încât e greu să previi ceva”, precizează femeia.

Irina Staver și cei doi copii și-au petrecut rudele pe ultimul drum pe internet. „Este groaznic, puțin spus trist. Am fost blocată în spital, nu am avut voie să ies pentru a merge la înmormântare. Nu am putut fi alături de soțul meu care era acasă și care avea nevoie de ajutorul meu. Doar după  două săptămâni de autoizolare la domiciliu, am mers la cimitir”, își amintește cu tristețe femeia.

Astăzi, familia Staver este nevoită să trăiască într-o altă realitate, mai tristă şi mai săracă în persoane dragi. „Cel mai mult mă bucur că suntem acasă, în afara oricărui pericol. Vom respecta în continuare regulile epidemiologice, pentru că ne pasă de cei din jur. Este foarte ușor să te îmbolnăvești, dar foarte complicat să te tratezi”, spune Maxim.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!