/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Ion Chicu s-a întâlnit din nou cu agricultorii. Ce decizii a luat Guvernul pentru a-i sprijini pe fermieri

missing
17 august 2020, ora 18:19

Fermierii moldoveni care au protestat în ultimele zile pe mai multe trasee din țară și la Chișinău au avut azi o întrevedere cu premierul Ion Chicu. După discuții, prim-ministrul a făcut o sinteză a celor mai importante decizii luate. Printre acestea, decizia de a institui un moratoriu la controalele fiscale până pe 31 decembrie 2020.

Potrivit lui Ion Chicu, s-a convenit ca TVA-ul acumulat în conturi să poată fi utilizat pentru achitarea plăților fiscale,e aferente salariilor. Acest lucru se va face o dată cu depunerea unei declarații. De asemenea, premierul a mai spus că TVA-ul acumulat va fi folosit în contul plății pentru impozitul funciar, care trebuie achitat până pe 30 septembrie.

„Am agreat să extindem subvenționarea dobânzilor pentru agricultori, și pentru cele existente, nu doar pentru cele noi.  S-a agreat un proiect de simplificare pentru alocarea compensațiilor pentru prima grupă de cereale. Miercuri va fi aprobat proiectul la Guvern. Astfel, alocarea acelor bani pentru cca 2800 de agenți economici va fi mai simplă și mai rapidă”, a spus prim-ministrul.

„Am discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare și non-bancare. S-au discutat două momente importante. Primul este de face o adreare către instituțiile financiare pentru a fi cooperanți în reeșalonarea acestor credite, alta este elaborarea unui proiect care ar institui obligativitatea acestei reeșalonări. Noi o să pregătim acest oroeict și urmează să îl coordonăm cu FMI”, a spus Ion Chicu.

„Am agreat că, Camera de Comerț și Industrie să emite certificate de forță majoră care ar permite formlizarea unor relații cu furnizorii agricultorilor. Vom veni în Parlament cu propuneri pentru a modifica legea în acest sens. Discutăm cu privire la diminuarea cotei TVA pentru fertilizant în agricultură și alte livrări. Vorbim de cca 12%. Calculele arată că ar fi benefic să facem acest lucru. Încă analizăm cum e mai bine”, a mai menționat premierul după întrevedere.

Cât privește suma compensațiilor la hectar plătite fermierilor, se pare că nu a putut fi ăsit un compromis. Potrivit lui Chicu, în prezent, statul nu poate oferi mai multe de 1500 de lei per hectar.

„Din păcate, mai mult nu e posibil. Aici stăm pe loc, deoarece ne confruntăm cu poziția rigidă a agricultorilor care solicită 3000 de lei la hectar”, a mai declarat Ion Chicu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram