Agricultorii nu cedează nici după trei zile de protest pașnic, pe traseul Chișinău-Ialoveni. Disperați, aceștia spun că vor dormi în tractoare și vor sta în arșiță, până vor ajunge la un numitor comun cu autoritățile. Potrivit lor, compensațiile propuse de către Ministerul Agriculturii sunt prea mici și nu acoperă pagubele provocate de seceta din acest an. De partea cealaltă, aleșii poporului nu le-au dat mari speranțe, ci le-au spus că sunt în căutare de soluții.

VASILE POPA, AGRICULTOR: „În presă deja se vehiculează precum că am ajuns la un consens, dar nu este adevărat, noi cerem 3000 de lei. Ni s-a promis verbal 1500, dar asta credeți-ne că e foarte puțin”.

Întrebați cum au reacționat autoritățile la solicitările lor, fermierii ne-au spus că răspunsul a fost: nu sunt suficienți bani.

VASILE POPA, AGRICULTOR: „Dacă noi nu vom primi acest minim de 3000 de lei la hectar, riscul este foarte mare ca să se întrerupă ciclul în agricultură. Dânșii nu spun că suma este mare, dânșii simplu spun că „nu sunt bani”.

Condițiile în care protestează sunt chinuitoare, spun femierii. Chiar și așa, nu se dau bătuți, până nu le va fi soluționată problema.

„Toată ziua discutăm între agricultori, petrecem timpul normal, ne străduim să menținem curat pe unde stăm. – Și dormiți toți în tractoare? – Toți în tractoare, da”.

„Suntem foarte umiliți, nu vine nimeni, nu ne spune nimic, stăm aici ca niște proști. O să stăm pâna la urmă, ce să facem, nu se hotărăște nimic – degeaba ne ducem acasă”.

„De unde luați alimente? Cine vă hrănește? – Noi aducem. Liderul mai cumpără”.

În contextul protestului, zilele trecute, deputatul socialist Corneliu Furculiță a venit cu un mesaj către fermieri, pe rețelele de socializare, în care le-a sugerat să aibă răbdare și să aștepte smeriți ploaia. Astăzi, însă, în cadrul unei conferințe de presă, alesul poporului a declarat că Guvernul caută soluții pentru a ajuta agricultorii. Mai mult, acesta a acuzat opoziția că nu a luat atitudine pe vremea Guvernului Sandu.

CORNELIU FURCULIȚĂ, DEPUTAT PSRM: „Anul trecut, în agricultură a fost o situație dificilă, atunci când grindina a afectat plantațiile pomicole din Nordul Moldovei. Vreau să spun că acest guvern, guvernul Sandu, nu a acordat nicio minimă atenție agricultorilor din zona de Nord”.

AURICA JARDAN, PURTĂTOARE DE CUVÂNT, PAS: „În loc să acorde ajutoare și să caute soluții pentru ameliorarea crizei, socialiștii milionari, au pornit iar placa stricată, că toți sunt de vină, numai nu ei. Din cauza că Guvernul Dodon a dat cu piciorul la ajutorul UE, de 800 milioane de lei, acum agricultorii nu pot primi suficienți bani”.

Fermierii se află pe traseul Chișinău-Ialoveni din seara zilei de 13 august. Atunci, au venit la Chișinău cu tractoarele, pentru a continua protestele în Piața Marii Adunări Naționale. Dar, le-a fost interzis accesul în Capitală, pentru a nu bloca drumurile cu utilajul agricol. 

Reporter: Nicoleta Dodon

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!