Deja de câteva zile este interzisă expunerea vizibilă a țigărilor, produselor din tutun și accesoriilor pentru acestea. Astfel, magazinele, benzinăriile și tarabele specializate trebuiau să le ascundă de pe vitrină și, la solicitarea cumpărătorilor, să prezinte doar o listă cu denumirea produselor. Deși majoritatea agenților economici s-au conformat, echipa noastră de filmare a surprins și un agent economic care nu a respectat cerințele.

Conform legii, care a intrat în vigoare încă din 15 august, în Republica Moldova, s-a interzis expunerea vizibilă a produselor din tutun, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare a acestora. Se admite doar prezentarea listei consumatorului, sub formă de text, fără alte elemente promoționale. În majoritatea locurilor în care am intrat astăzi cu camera ascunsă, regula era respectată. În magazine, de exemplu, țigările au fost ascunse într-un dulap, lângă casa de marcat.

Și la benzinării nu am observat abateri. Rafturile, unde până acum se aflau produsele din tutun, acum sunt goale.

„– Da ce, nu le mai puneți? – Le-am ascuns. – De ce? – Nu se permite”.

În schimb, într-un centru comercial de la noi, o tarabă specializată în comercializarea produselor din tutun aproape că nu a schimbat nimic. Țigările au fost mutate pe un raft mai îndepărtat, iar în vitrină au rămas să fie expuse toate dispozitivele și accesoriile.

„Poftim, uitați-vă”.

Vânzătoarele ne-au spus că nu văd o problemă în acest lucru și s-au făcut că nu știu despre faptul că absolut toate produsele conexe trebuiau ascunse.

„Acum a ieșit o lege, că trebuie tot de ascuns, nu ați auzit? – Noi deja am ascuns, nu este nimic în vitrină. Tutun, țigări, astea sunt interzise. Iar accesorii se poate de expus”.

Majoritatea oamenilor, cu care am discutat în stradă, susțin noile modificări.

„Cel puțin nu o să fie provocată lumea de a consuma mai mult”.

„Nu avem mediu sănătos în Moldova, dar cred că cu așa interdicție va fi mai bine”.

„Pe copiii mici nu o să-i provoace atât de mult. Lucruri frumoase mereu atrag”.

În schimb alții, mai ales fumătorii, cred că măsura nu va avea efect.

„– O să ajute să avem mai puțini fumători? – Nu cred. Cel care fumează, o să fumeze și în continuare”.

„Desigur că nu. Oamenii oricum vor cumpăra țigări. Ei știu că se vinde. Dacă nu se vede, nu înseamnă că nu vor fuma”.

La nivel global, sunt 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Organizația Mondială a Sănătății estimează circa 8 milioane de decese anual, cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni. Dintre aceștia, 190 de mii sunt copii. Iar conform unui studiu al ANSP, din 2019, în Republica Moldova, fiecare al patrulea om este fumător.

ȚIGĂRILE, ASCUNSE

De câteva zile este interzisă expunerea vizibilă a țigărilor, produselor din tutun și a accesoriilor

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!