Cursurile universitare vor începe de la 1 septembrie, iar în premieră, acestea se vor desfășura în regim mixt. Mai exact, prelegerile vor fi ascultate online, în timp ce orele  practice și examenele vor avea loc cu prezența fizică a studenților și profesorilor. Acest model de studiu va fi aplicat de mai multe instituții universitare de la noi, printre acestea Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova.

ASEM este prima instituție universitară care a luat decizia de a aplica regimul mixt de studiu, în condiții de pandemie de coronavirus.

„Probabil această pandemie nu va pleca atât de repede, de aceea, suntem obligați să găsim o metodă pentru ca studenții să poată să învețe”, ne-a spus Grigore Belostecinic, rectorul ASEM.

Astfel, administrația ASEM le va oferi studenților posibilitatea să facă cursurile teoretice la distanță, în regim online, pe platforma MOODLE.

„Pentru a folosi mai eficient platforma MOODLE, s-au efectuat și continuă să se facă dotări tehnice suplimentare. Studioul TV al ASEM (dar și alte săli) este pus la dispoziția tuturor solicitanților pentru a elabora conținuturi de cursuri în format electronic”, a spus Belostecnic.

Iar asta nu e tot. Studenților care nu au calculatoare sau nu dispun de acces la internet li se va oferi oportunitatea de a folosi în scopuri de instruire sălile ASEM dotate cu computere. 

Orele practice sau seminarele, la fel ca și examenele, vor avea loc în sălile de curs. Pentru a păstra reguli elementare împotriva Covid – 19, acestea se vor desfășura în sălile mari de curs.

„Vom oferi sălile mai mari de studii, cu o capacitate de 100 de locuri, unde vor intra până la cel mult 25 de persoane, desigur, cu respectarea normelor sanitare de protecție personală”, a spus Grigore Belostecinic,

Aceeași metodă de organizare a studiilor va fi aplicată și la Universitatea de Stat din Moldova, combinând varianta clasică cu cea online.

„Resursele educaționale digitale vor fi elaborate de cadrele didactice ale USM și vor fi selectate în funcție de spcificul programului de formare profesională și de finalitățile învățării. Fiecare student va avea generat un cont individual care îi va permite accesul pe această platformă”, a spus Otilia Dandara, prorector USM.

Orele practice vor avea loc însă față în față, cu respectarea unei distanțe fizice între studenți de 1 – 1,5 metri.

„Pentru desfășurarea orelor, au fost identificate spații suplimentare”, a mai menționat Dandara.

Potrivit prorectorului USM, profesorii sunt deja pregătiți pentru noua metoda de lucru.

Administrația celor două instituții mai susține că este 100% asigurată cu produse sanitare pentru reducerea riscului de îmbolnăvire cu coronavirus.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!