/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Pelicanii din Ialoveni - nedoriți. Gestionarii iazurilor, unde au făcut popas sutele de pelicani, le sperie pe păsări pentru că le mănâncă peștele

missing
19 august 2020, ora 22:55

Nu toată lumea se uită cu admirație la sutele de pelicani care au făcut popas la câteva iazuri din raionul Ialoveni. Pentru persoanele care gestionează bazinele acvatice, prezența păsărilor înseamnă o pierdere financiară enormă. Pelicanii le mănâncă toți peștii pe care îi cresc în apă. Ca să lupte cu ei, arendașii sunt nevoiți să-i sperie zilnic, cu artificii speciale, însă nu țintesc în păsări, ne spun ei. Totuși, localnicii sunt contrariați de gestul lor și sunt de părere că păsările trebuie admirate, dar nu speriate.

IULIA IONAȘ, LOCALNICĂ

Părinții aici au crescut, buneii.. noi niciodată n-am avut așa frumusețe în jur. Și când s-a format toată comunitatea lor aici pe lacul de la Nimoreni, Suruceni, au început a veni de la oraș părinții cu copiii, filmau, bucurie.. Dar au început a tuna, a împușca, din ce și cum noi nu știm”.

Femeia crede că împușcăturile au afectat comportamentul păsărilor, acestea devenind mai speriate acum.

IULIA IONAȘ, LOCALNICĂ

„Eu eram martor când văd că se face o nelegiuire, dar nicidecum nu pot interveni. Păsările astea ca nebunele au început a zbura, ca pierdute..”

Și alți săteni sunt de părere că arendașii iazurilor nu procedează corect când decid să sperie pelicanii în acest mod.

SVETLANA BEIU, LOCALNICĂ

„Ieri dimineața, s-a început cu bubuituri dimineața. Împușcături.. și vedeam cum pe o luntre erau câteva persoane și împușcau, în ei sau în aer.. nu este clar. Păcat, fiindcă sunt păsări foarte frumoase și aș fi vrut să le admirăm și de ce nu chiar și comuna să facă o atracție turistică.”

Pe de altă parte, președintele Asociației Naționale a Piscicultorilor, care este responsabil de întreținerea iazurilor din zonă, spune că nu vede altă ieșire din situație decât să sperie păsările. Bărbatul afirmă că sutele de pelicani înghit o cantitate foarte mare de pește, iar din această cauză înregistrează pierderi financiare mari.

VICTOR BORTĂ, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI

„Pentru prima dată ne-am ciocnit cu această problemă, cu un număr extraordinar de mare de pelicani, care au migrat din Delta Dunării, cu scopul de a se hrăni. Noi clar că cunoaștem legislația, noi nu-i împușcăm, dar avem sperietori speciale care buhnesc și îi sperie. E o situație foarte critică, nici nu știm ce măsuri să luăm”.

Sutele de pelicani au poposit, de câteva zile, în preajma satelor Dănceni, Suruceni și Nimoreni. Specia lor este inclusă în Cartea Roșie a Moldovei, acestea fiind și cele mai mari păsări ca dimensiune din țară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram