Întreprinderea de Stat Hotelul „Zarea”, expus până acum de mai bine de zece ori la concurs comercial, nu și-a găsit cumpărătorul nici la runda de privatizare din acest an, organizată în perioada 17 iulie – 18 august.

Într-un răspuns pentru IPN, directorul general adjunct al Agenției Proprietății Publice, Mihai Soţchi, a precizat că, odată cu finalizarea primei runde de privatizări, APP intenționează organizarea unei noi runde, orientativ în perioada septembrie-octombrie anul curent, în cadrul căreia vor fi expuse la vânzare bunurile nesolicitate în cadrul primei expuneri, inclusiv și complexul patrimonial unic – Hotelul „Zarea”.

Hotelul „Zarea” a înregistrat la sfârşitul anului 2016 pierderi de aproape 250 de mii de lei, iar la sfârşitul anului următor – aproape 60 de mii de lei. La data de 31 decembrie 2018, hotelul a înregistrat profit în sumă de aproape 76 de mii de lei, iar la 31 decembrie anul trecut – profit în sumă de 343 de mii de lei. Hotelul și-a stopat activitatea doar pe perioada declarării stării de urgență. Ulterior, odată cu ridicarea restricțiilor aferente domeniului de activitate, și-a reluat activitatea.

Prețul inițial de vânzare al complexului patrimonial, în sumă de 29,5 mil lei, a fost stabilit de Comisia de privatizare.

Acum patru ani, în cadrul desfășurării concursului comercial organizat în perioada 19 februarie 2016 – 23 martie 2016, până la data limită de depunere a ofertelor, a fost înregistrată o singură ofertă, depusă de o persoană fizică pentru privatizarea complexului. Atunci, Comisia de concurs a desemnat persoana fizică participantă la concurs în calitate de câștigător al concursului comercial de privatizare a complexului la prețul de 35 de milioane de lei, cu achitarea integrală până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Câștigătorul concursului nu a respectat termenul de achitare și nu a achitat prețul stabilit de Comisie, dar a solicitat prelungirea termenului de achitare și de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare. Comisia a acceptat prelungirea termenului până la 29 iulie 2016. Însă, câștigătorul concursului nu a achitat banii în bugetul de stat și Comisia de concurs a anulat deciziile ce ține de privatizarea hotelului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!