/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Detalii de la PG din dosarul „Metalferos”. Schema, controlată de Plahotniuc, a fost investigată superficial

missing
20 august 2020, ora 10:42

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a prezentat într-un briefing de presă organizat astăzi detalii din dosarul „Metalferos”. Potrivit șefului Procuraturii Generale, dosarul, pornit acum un an de Procuratura Anticorupție, era unul formal, care a fost investigat până acum în mod superficial. De asemenea, potrivit lui Stoianoglo, în spatele schemei, care ar fi prejudiciat statul cu 1,2 miliarde de lei, a stat fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc.
Șeful PG a mai spus că anterior, Procuratura Anticorpție a omis să documenteze aspectul de bază în cadrul acestui dosar, și anume cel economic, iar în lipsa unei analize a conturilor bancare de pe care au fost scoși bani în numerar, a reținut mai multe persoane. Unele au fost ulterior eliberate, iar altele – plasate în arest.

Potrivit lui Stoianoglo, pe durata carantinei, peste o sută de conturi bancare au fost analizate de procurori.

„Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, ÎS ”Metalferos” având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”,  a declarat Alexandru Stoianoglo.

Concomitent, ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

În baza unor contracte fictive, semnate între SA Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută.

Spre exemplu: doar în perioada anilor 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari americani, din care doar aproximativ 27 milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse.

Stoianoglo a maia declarat că cei 16 figuranți din dosar reținuți recent, fusese preîntâmpinați despre ceea ce urma să se întâmple ca urmare a activizării acțiunilor procesuale în privința lor, inclusiv prin scurgerile în presă a datelor cu privire la perchezițiile ce urmau a fi efectuate, înainte ca instanța de judecată să autorizeze aceste acțiuni. Mai mult, examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea perchezițiilor a fost tărăgănată de magistrați timp de trei zile.

„Instanțele de fond și cea de apel nu au ținut cont nici de gravitatea infracțiunilor incriminate, nici de rezonanța socială a cazului, nici de circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală. La fel, nu s-a ținut cont nici de faptul că anterior, o parte dintre figuranți, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală”, a menționat Alexandru Stoianoglo.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram