/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Echipa TV8 a trecut cu camera ascunsă prin mai multe magazine. Ce încălcări a depistat

missing
20 august 2020, ora 20:37

Numărul record de cazuri noi de îmbolnăviri cu coronavirus, înregistrat ieri în țară, arată că încă nu ne-am învățat lecția. Cel puțin asta e concluzia, după ce tot mai mulți oameni refuză să respecte măsurile anti-covid. Săptămâna trecută, polițiștii au documentat aproape 400 de contravenții în acest sens. 117 din ele au fost înregistrate în unitățile de comerț. Și echipa TV8 a trecut astăzi, cu camera ascunsă, prin mai multe magazine. Din zece la număr, doar în unul ne-au măsurat febra.

„- Temperatura nu o măsurați? – Nu, că nu suntem supermarket. Aici intră cel mult trei persoane”.

Acest răspuns l-am primit în majoritatea magazinelor în care am intrat. Vânzătorii și consultanții nu ne verificau febra, nici după ce întrebam despre acest fapt. Mai mult, într-o farmacie ni s-a spus că nu e obligatorie măsurarea temperaturii. Chiar și într-un magazin cu jucării, unde cea mai mare parte dintre clienți sunt copii, nimeni nu ne-a oprit.

„- Bună ziua! La dvs. nu trebuie temperatura de măsurat? – Da de ce? Gata, s-a scos? – Nu, noi nici până acum nu am verificat-o”.

Atunci când am revenit cu camera de filmat, responsabilii doar au dat din umeri.

„Păi am spus că nu verificăm cu termometru. – Dar de ce? Știți că trebuie de verificat? – Știm. Noi am avut informația doar de mască”.

Iar în unele magazine vânzătorii s-au arătat chiar deranjați de întrebările noastre și ne-au măsurat febra, doar după ce am rugat acest lucru.

„- Temperatura deja nu o mai măsurați? – Când și cum. – De ce așa? – Trebuie să vă măsor? – Înțelegeți, aici mulți oameni intră… – Haideți să vă măsor”.

Din zece unități comerciale în care am fost, doar într-un supermarket paznicul ne-a verificat febra.

Am făcut și un alt experiment. Am intrat într-un magazin de lenjerie, fără a purta o mască. Angajații ne-au văzut și au trecut pe lângă noi fără să ne facă vreo obiecție.

„Fără mască, s-a apropiat vânzătoarea, fără să spună ceva”.

Iar când am revenit cu camera de filmat, au refuzat să discute cu noi, amenințându-ne că vor chema poliția dacă nu plecăm.

„Nu pot, sunt ocupată, lucrez, vă rog. – Cine e manager? – Nu avem dreptul. Să chem poliția”?

Și responsabilii de la Ministerul de Interne au calificat numărul încălcărilor ca fiind o situație gravă. Potrivit lor, în 80 la sută dintre cazuri, de vină au fost vânzătorii sau cumpărătorii. Însă, în 14 cazuri au fost sancționați și administratorii magazinelor.

SERGIU GOLOVACI, SECRETAR DE STAT, MAI: „Asta înseamnă că în aceste instituții nu s-a respectat termometria, care este o regulă obligatorie, nu s-au creat condiții ca să fie asigurată dezinfectarea mâinilor de către vizitatori și s-a permis unora să intre fără măști, conștient”.

Situația rămână gravă și în spațiile publice deschise, cum ar fi parcurile și, în mod special, terenurile de joacă.

SERGIU GOLOVACI, SECRETAR DE STAT, MAI: „Noi nu avem atâția polițiști și carabinieri ca să acoperim toate terenurile de joacă, toate parcurile, aleile și toate locurile publice în care dvs vreți să vă relaxați.

Secretarul de stat a mai menționat că una dintre abateri se referă la faptul că nu toate persoanele, care trebuie să stea în autoizolare timp de 14 zile, au respectat acest regim. Din cele peste 32 de mii de persoane, aproape o sută au fost surprinse în timp ce au încălcat carantina obligatorie.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Alexandru Guțu/Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram