/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Un deputat insistă pe modificarea Codului electoral: Dacă PSRM nu va fi de acord, clar că-și dorește fraudarea alegerilor

missing
21 august 2020, ora 11:05

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco spune că este necesar de urgență de modificat Codul electoral pentru a nu admite fraudarea alegerilor prezidențiale, care se vor desfășura pe 1 noiembrie. Asta după ce, pe 19 august, a venit avizul Comisiei de la Venția și Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care conține mai multe recomandări la proiectul de lege nr. 263 privind modificarea legislației electorale. Deputatul spune că astfel, în cel mai scurt timp, urmează a fi convocată Comisia juridică a Parlamentului pentru a fi analizate toate amendamentele, iar dacă deputații socialiști nu vor fi de acord să colaboreze, atunci, potrivit lui, este evident că-și doresc fraudarea alegerilor. Drept replică, președintele Comisiei juridice, socialistul Vasile Bolea a declarat pentru tv8.md că va organiza astăzi, 21 august, un briefing de presă în cadrul căruia va veni cu o reacție. 

Avizul conține mai multe multe recomandări la textul de lege. Practic la fiecare prevedere experții au venit cu propuneri de îmbunătățire. Deputatul PAS spune că Comisia de la Veneția și Biroul nici într-un caz nu au menționat că proiectul de lege nu poate fi adoptat și  pus în aplicare în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie, din potrivă, Comisia spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este încă posibilă.

„Parlamentul mai poate modifica Codul electoral în conformitatea cu recomandările Comisiei de la Veneția pentru a fi aplicat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Termenul limită când aceste prevederi trebuie să intre în vigoare este 1 septembrie 2020, chiar dacă nu se reușește la acest termen, unele modificări pot fi puse în aplicare și mai târziu”, a spus Sergiu Litvinenco.

Deputatul a menționat că în contextul celor spuse mai sus și a faptului că actuala legislație electorală trebuie modificată pentru că conține mai multe lacune privind fraudarea alegerilor, Comisia juridică numiri și imunități urmează să se convoace în zilele următoare pentru a analiza toate propunerile și amendamentele care au parvenit din partea Comisiei de la Veneția, iar ședința plenară a Parlamentatului trebuie convocată nu mai târziu de săptămâna voitoare.

„Dacă Partidul Socialiștilor (PASRM) va fi de acord să lucrăm împreună, așa încât să excludem lacunele care fac posibile fraudarea alegerilor, atunci este o situație, iar dacă PSRM va folosi în continuare acest fals că legislația electorală nu poate fi modificată dat fiind faptul că avizul Comisiei de la Veneția nu permite, atunci reiese că PSRM dorește să fraudeze aceste alegeri”, a declarat legislatorul.

Proiectul de lege nr. 263 privind modificarea legislației electorale conține mai multe prevederi controversate și chiar periculoase cu riscul de a vicia alegerile, care vizează mai multe aspecte ale procesului electoral. Cele mai problematice dintre acestea vizează domeniul reflectării campaniei electorale de către mass-media, activitatea observatorilor, organizarea procesului electoral și în special asigurarea dreptului la vot al alegătorilor în condițiile epidemiologice actuale, spun organizațiile semnatare, membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram