/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Belarus: Președintele Lukașenko amenință că va închide fabricile care sunt în grevă

22 august 2020, ora 17:50

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, sâmbătă, că va închide fabricile care au declarat grevă şi a sugerat că muncitorii participanţi la aceste acţiuni vor fi concediaţi.

„Dacă o fabrică nu lucrează atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni”, a spus Lukaşenko în oraşul Grodno, aflat în apropierea frontierei cu Polonia. „Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm (la muncă) după aceea”, a adăugat el.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.

Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor.

Lukaşenko a negat că ar fi fost comisă vreo fraudă în alegerile din 9 august.

Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram