Astăzi se fac 81 de ani de la semnarea Pactului „Ribbentrop-Molotov”, în consecința căruia Basarabia a fost desprinsă de România Mare. 

Pentru a comemora acest eveniment istoric, reprezentanții Mișcării Politice UNIREA, au organizat un protest la sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

„Noi, cei de la Mișcarea UNIREA, le-am adus un cadou celor de la Ambasada Rusiei: un tren. Un tren mai bun decât acela cu care ne-au dus în Siberia în ’41 și ’49, dar un tren prin care ei să-și ia de aici tot ce este al lor și să ne lase în pace. Să-și ia munițiile din transnistria, să-și ia agenții și să-i pună chiar în primele vagoane, pe Dodon și ceilalți, să-și ia tot răul care ni l-au adus și de care nu vor să se dezică. Și în celelalte vagoane să-și ia tot ce a mai rămas de la Armata a 14-a. Și în felul acest să putem reveni la relații bune, mărcar în secolul 21”,  a spus Dorin Chirtoacă, liderul Mișcării UNIREA.

Veaceslav Molotov,  în 1939 – ministru de Externe al URSS, și Joachim von Ribbentrop, ministru de Externe al Germaniei naziste, au semnat un pact de neagresiune. Pactul conținea și un acord secret în care era de fapt împărțită sfera de influență în Europa între cele două puteri, în ajunul începerii celui de-al Doilea Război Mondial. În acordul secret, URSS menționa interesul deosebit pe care-l are față de teritoriul Basarabiei, partea a României Mari pe acea vreme.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!