A rămas doar o săptămână până la începutul noului an școlar, dar mii de copii din Republica Moldova duc lipsă de calculatoare sau tablete electronice, necesare pentru educație pe timp de pandemie. Mai exact, conform datelor Ministerului Educației, este vorba despre aproape 30 de mii de elevi, care nu au tehnică de calcul. Chiar și cel mai simplu laptop este prea scump pentru familiile acestora. Astfel că, părinții, dar și autoritățile nu cunosc cum vor participa copiii la lecțiile online. Responsabilii anunță că, deocamdată, au identificat doar 3000 de calculatoare, adică doar 10 la sută din cantitatea de care e nevoie.
În acest an, satul Novaci, din raionul Călărași, va mai avea o școlăriță. La 1 septembrie, Laura va merge în clasa întâi. Fetița abia așteaptă ziua și visează la…
„Cămașă albă, pantofi albi, colanți albi”
Însă, există probabilitatea ca visul ei să nu se împlinească. Mamei sale îi dau lacrimile, când se gândește că nu le poate oferi copiilor tot de ce au nevoie, venitul familiei ajungând la doar patru mii de lei lunar. Doi adulți și doi copii încap într-o singură cameră a unei case vechi din lut.
CRISTINA SUPRUN, MAMA COPIILOR: „Nu dispunem de bani ca să cumpărăm pentru școală hăinuțe, rechizite. Am luat două caiete, manuale, ce a mai trebuit. Am împrumutat bani”.
Mai mult, femeia se străduie să nu se gândească, cum se vor desfășura lecțiile pe timp de pandemie.
CRISTINA SUPRUN, MAMA COPIILOR: „Diriginta a spus să ne conectăm la internet, dar eu nu am de unde. Din 640 de lei nu îmi ajunge nici de lapte la copil”.
Și chiar dacă ar reuși să procure un calculator, femeia spune că nu știe cum ar putea să-l încarce.
„Noi lumină nu avem, doar de la vecin, l-am rugat și ne-a dat lumină”.
Fără un calculator va începe noul an și această familie. Fetița va merge în clasa a cincea, iar băiatul în clasa întâi. Pe timp de pandemie, mama a fost nevoită să le devină profesoară.
„Eu nu am făcut online, pentru că nu am avut telefon. – Ai scăpat multe lecții? -Da. -Și nici calculator? -Nu”.
„-De ce vrei la școală? -Că acolo e frumos, vreau să învăț”.
Situația se agravează și din cauza faptului că fata suferă de cancer, iar toți banii sunt cheltuiți pentru tratamentul ei.
MARTA, MAMA COPIILOR: Stăm la gazdă cu ea, de șapte ani. Ce am avut tot am vândut, numai să o vedem pe picioare.
Iar această femeie crește singură patru copii, dintre care trei merg la școală. Lucrează doar ocazional, iar toți banii se duc pe cei mici. Le-a explicat profesorilor că nu are acasă calculator pentru ei, dar aceștia doar au dat din umeri.
„Eu acasă deloc nu am învățat că e virus și nu avem bani să cumpărăm un calculator”.
ILEANA, MAMA COPIILOR: Cam greu că nu știu cum o să învățăm cu criza asta, nu știu ce o să fie. Eu doar nu am calculator, dar ei sunt trei. Eu una nu știu a citi, a scrie.
Primarul comunei ne-a spus că la evidență are 20 de familii social-vulnerabile și niciuna nu are tehnică de calcul. Pentru a-i ajuta cât de puțin, a fost redeschisă biblioteca.
LUDMILA BURGHELEA, PRIMARUL COMUNEI TUZARA: Am găsit posibilitatea să redeschid biblioteca care este dotată cu șase calculatoare cu internet gratis.
Și responsabilii din Călărași ne-au spus că deocamdată nicio familie nu a beneficiat de calculatoare donate sau procurate din buget.
VLADIMIR SUSARENCO, VICEPRIMAR, ORAȘUL CĂLĂRAȘI: „Deocamdată resurse bugetate din partea primăriei nu avem, căutăm metode de a găsi în străinătate”.
Potrivit datelor Ministerului Educației, din cauza lipsei tehnicii de calcul, nu pot participa la învățământ la distanță 28957 de elevi și 2958 de profesori. Astfel, Ministerul a pornit, din 4 iunie, campania națională „Donează un Computer pentru Educație”, dar, deocamdată, au fost adunate doar 3000 de calculatoare. Încă peste 200 de dispozitive au fost donate de organizații internaționale, iar Banca Mondială și Guvernul au alocat suplimentar bani pentru achiziționarea tehnicii.
MARIANA MARIN, ȘEFA CABINETULUI MINISTRULUI EDUCAȚIEI: „Computerele care sunt achiziționate din sursele Guvernului, 20 de milioane de lei, vor fi la începutul lunii octombrie”.
Oamenii care vor să-i ajute pe elevi să înceapă noul an școlar cu tehnică modernă, pot accesa harta interactivă, de pe site-ul Ministerului Educației, unde găsesc cantitatea de calculatoare necesară în fiecare raion și numărul de telefon la care pot apela.
Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă