Deși grădinițele private au dreptul să activeze încă de săptămâna trecută, majoritatea nu s-au redeschis. Doar unele și-au reluat orele abia acum câteva zile, după ce au obținut toate certificatele permisive și au demonstrat că regulile anti-covid sunt respectate. De exemplu, la una dintre grădinițe copiii au fost rugați să-și lase jucăriile acasă și să vină cu propriile sticle pentru apă. Micuții au petrecut mai mult timp pe afară, pentru că așa e mai sigur, spune administrația.

Din cauza pandemiei, copiii de la o grădiniță privată din capitală au petrecut toată ziua afară. Au încercat să păstreze distanța socială, pe cât a fost posibil, iar în timpul activităților nu s-au atins de lucrurile altor copii.

SERGIU AFANASIU, DIRECTORUL GRĂDINIȚEI: „Acele rechizite pe care le avem, creioane, acuarelă, tot ce avem este individualizat, deja nu mai sunt pe masă seturile care se folosesc”.

Au intrat în clădirea instituției doar la ora prânzului.
SERGIU AFANASIU, DIRECTORUL GRĂDINIȚEI: „Aceste bănci sunt aranjate atsfel încât să asigurăm acea distanță fizică dintre copii. Din cauza restrictiilor vom servi masa aici în grupă, deși avem sufragerie”.

Educatorii spun că micuții s-au conformat ușor noilor reguli, pentru că știu cât de periculos e virusul:

„E periculos virusul? -Da, pentru că poate îmbolnăvi orice om. -Îți e frică? -Nu, pentru că nici nu-l văd, dar știu toate regulile”.

„Pentru că poți ajunge la spital”.

„El poate să ne îmbolnăvească”.

Chiar și instrumentele muzicale au fost scoase afară pentru lecția de muzică, iar copiii s-au așezat exact la un metru și jumătate distanță.

„- Da știi ce înseamnă distanță socială? – Să ne despărțim unul de celălalt. – Îți place regula? -Da, pentru că este covid”.

„Când intri la magazin, trebuie să îmbraci mască”.

Părinții ne-au spus că și-au trimis copiii la grădiniță fără frică, în pofida numărului în creștere a infecțiilor.

„Nu am avut deloc emoții, copiii trebuie să vină la grădiniță, să învețe, să primească educația necesară”.

„Prin curțile blocurilor, copiii stând acasă, se supun unui pericol mai mare. Nu pot sta sub supraveghere de dimineață până seara”.

În prima zi, la grădiniță au fost lăsați să vină doar 15 copii, iar în următoarele zile, ceilalți vor fi încadrați în grupe noi.

SERGIU AFANASIU, DIRECTORUL GRĂDINIȚEI: „Am format alte grupe noi, am folosit toate spațiile. Avem spații de 75-80 de metri pătrați, acolo 12 copii se pierd”.

Părinții care și-au dus copiii la grădiniță au fost nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere și nu au fost lăsați să între în instituție. Programul copiilor, deocamdată, este doar până la ora 13:00, fără somn.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!