/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ În școlile din țară lipsesc peste două mii de profesori. „Volumul mare de lucru, stresul continuu și salarizarea insuficientă...”

missing
25 august 2020, ora 21:31

Cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea noului an de studii, în școlile din țară lipsesc peste 2300 de profesori. Aceștia nu rezistă volumului enorm de lucru, pentru care nici nu sunt răsplătiți pe măsură, și pleacă. De aceea, pedagogii care au trecut de vârsta de pensionare sunt nevoiți să lucreze și pe timp de pandemie, chiar dacă fac parte din grupul de risc. Mai mult, aceștia nu știu cum vor fi remunerați pentru învățământul online. Astăzi, în cadrul unei ședințe cu ministrul Educației, profesorii și-au spus ofurile.

În raionul Hâncești este nevoie de 107 profesori, dar autoritățile nu știu de unde să angajeze. Chiar dacă sunt, specialiștii nu acceptă să lucreze cu salarii de câteva mii de lei.

ANA CIMPOIEȘU, PREȘEDINTĂ, FEDERAȚIA SINDICALĂ, HÂNCEȘTI: „În primul rând, profesori de fizică, matematică, informatică, profesori de română, de limbi străine, educatori la grădinițe”.

Iar de la începutul anului, în raionul Soroca au venit doar trei tineri specialiști să lucreze în școli. Astfel că rămân să activeze profesorii trecuți de vârsta de pensionare.

NADEJDA SEREDOVSCHI, PREȘEDINTĂ, FEDERAȚIA SINDICALĂ, SOROCA: „Cu toate că cunoaștem că sunt cadrele cele mai vulnerabile, dar altă ieșire nu avem”.

DUMITRU ENI, PREȘEDINTE, FEDERAȚIA SINDICALĂ, DROCHIA: „Le este frică fără doar și poate, dar deocamdată pensia pe care o au nu le permite să ducă un trai decent și sunt nevoiți să lucreze”.

Profesorii cu experiență susțin că tinerii nu acceptă să lucreze în școli din trei motive:

ANA CIMPOIEȘU, PREȘEDINTĂ, FEDERAȚIA SINDICALĂ, HÂNCEȘTI: „Volumul mare de lucru, stresul continuu și salarizarea insuficientă”.

În raionul Drochia, de exemplu, aproape 50 la sută din numărul total de profesori sunt deja pensionari. Din cauza pandemiei, spun ei, recent, au fost impuși să semneze o declarație pe propria răspundere că ar fi conștienți că se pot infecta cu noul tip de coronavirus. Pentru că salariile sunt mici, aceștia merg să predea mai multe obiecte, în mai multe școli, expunându-se și mai mult riscului.

DUMITRU ENI, PREȘEDINTE, FEDERAȚIA SINDICALĂ DROCHIA: „Dacă vorbim de sat, este un singur matematic, un singur chimic, care nici nu lucrează pe un salariu întreg. În sate școlile sunt mici și ei nu fac 18 ore”.

Pedagogii își fac griji și despre cum vor fi remunerați pe timp de pandemie, întrucât volumul de lucru se dublează. Aceștia spun că nici până acum nu au primit premiul anual, promis încă anul trecut.

ANA CIMPOIEȘU, PREȘEDINTA CR HÂNCEȘTI AL SEȘ: „Până nu vedem o hotărâre de Guvern în acest sens nu putem spune că suntem asigurați”.

Ministrul susține că bani în buget nu sunt, deocamdată, dar salariile, cel puțin pentru primele luni, vor fi achitate la timp.

IGOR ȘAROV, MINISTRU AL EDUCAȚIEI: „Eu vreau să vă asigur că până la sfârșitul acestui an de studii că noi avem bani, care inițial nu au fost planificați, că nu știam de pandemie”.

Referitor la lipsa cadrelor didactice, spune că nu are un răspuns, deoarece problema se agravează și din cauza infectărilor cu COVID-19.

IGOR ȘAROV, MINISTRUL EDUCAȚIEI: „Eu cu frică mă uit la cifre, că anul încă nu s-a început și avem cazuri foarte multe printre profesori de îmbolnăviri de covid”.

Conform datelor Ministerului Educației, în Republica Moldova lipsesc 2349 de profesori, adică cu 200 mai mulți decât acum doi ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram