/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Expert: În două luni băncile au recuperat complet căderea creditelor înregistrată la începutul pandemiei

missing
26 august 2020, ora 15:46

În lunile iunie și iulie băncile au recuperat complet căderea creditelor înregistrată la începutul pandemiei în Republica Moldova, iar portofoliul de credite bancare este chiar cu 113 milioane lei mai mare. Concluziile aparțin expertului economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, în primele două luni de pandemie, portofoliul de credite în Republica Moldova a suferit o ușoară scădere de 1,1 miliarde lei exclusiv din contul reducerii creditelor oferite agenților economici. Cât privește persoanele fizice, portofoliul de credite a rămas neschimbat la nivel de 14,5 miliarde lei.

Clienții de bază a băncilor în acest proces de recuperare sunt persoanele fizice, agricultorii și instituțiile bugetare. Persoanele fizice au contractat suplimentar în această perioadă 705 milioane lei credite cea e a asigurat 2/3 din recuperare. Cel mai mult persoanele fizice sau împrumutat pentru procurarea de imobile 437 milioane lei, credite de consum 193 milioane lei și pentru afaceri 75 milioane lei”, susține Ioniță.

Dintre agenții economici cel mai important client pentru bănci în această perioadă de recuperare au fost agricultorii, care și-au mărit portofoliul de credite cu 223 milioane lei.

Al treilea client ca importanță sunt instituțiile publice, care în această perioadă și-au majorat portofoliul de credite cu 202 milioane lei.

La polul opus, ca și în crizele precedente, se află întreprinderile din comerț, care și-au redus portofoliul de credite cu 372 milioane lei, urmate de instituțiile financiare ne-bancare cu o reducere de 200 milioane lei și industria alimentară cu o scădere de 187 milioane lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram