/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Plata pentru asigurarea medicală, pusă pe umerii salariatului. Decizia Guvernului

missing
26 august 2020, ora 16:20

Guvernul a făcut astăzi o modificare majoră în ceea ce privește contribuțiile sociale și asigurarea medicală, achitate de angajator și salariat. Astfel, angajatul va achita în întregime plata pentru asigurarea medicală și nu doar 4,5% din venit, așa cum era până acum. În schimb, firma angajatoare își va asuma responsabilitatea pentru achitarea fondului de pensii în întregime. Potrivit Guvernului, acest lucru va reduce din povara fiscală de pe umerii salariatului.

Hotărârea executivului prevede că dacă până acum angajatul achita 6% din salariu pentru fondul de pensii și 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce, în total, constituia 10,5%, acum salariatul va achita asigurarea medicală în totalitate, ceea ce constituie 9,5% din venit.

Respectiv, plata pentru fondul de pensii o va efectua, în totalitate, angajatorul.

„Reforma va asigura, pe de o parte, creșterea veniturilor angajaților cu 1,5%”, a declarat în cadrul ședinței ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță.

În opinia premierului Chicu, inițiativa este salutabilă și vine în sprijinul economiei, mediului de afaceri. „Se simplifică procedura de achitare a contribuțiilor sociale și medicale, în loc de patru plăți vor fi două, iar suplimentar povara fiscală pe salariul angajaților scade semnificativ cu 1,5 puncte procentuale. Erau 10,5% și vor fi 9%. În perspectivă trebuie să ajungem doar la o plată”, a declarat șeful cabinetului de miniștri.

Proiectul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram