Guvernul a făcut astăzi o modificare majoră în ceea ce privește contribuțiile sociale și asigurarea medicală, achitate de angajator și salariat. Astfel, angajatul va achita în întregime plata pentru asigurarea medicală și nu doar 4,5% din venit, așa cum era până acum. În schimb, firma angajatoare își va asuma responsabilitatea pentru achitarea fondului de pensii în întregime. Potrivit Guvernului, acest lucru va reduce din povara fiscală de pe umerii salariatului.

Hotărârea executivului prevede că dacă până acum angajatul achita 6% din salariu pentru fondul de pensii și 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce, în total, constituia 10,5%, acum salariatul va achita asigurarea medicală în totalitate, ceea ce constituie 9,5% din venit.

Respectiv, plata pentru fondul de pensii o va efectua, în totalitate, angajatorul.

„Reforma va asigura, pe de o parte, creșterea veniturilor angajaților cu 1,5%”, a declarat în cadrul ședinței ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță.

În opinia premierului Chicu, inițiativa este salutabilă și vine în sprijinul economiei, mediului de afaceri. „Se simplifică procedura de achitare a contribuțiilor sociale și medicale, în loc de patru plăți vor fi două, iar suplimentar povara fiscală pe salariul angajaților scade semnificativ cu 1,5 puncte procentuale. Erau 10,5% și vor fi 9%. În perspectivă trebuie să ajungem doar la o plată”, a declarat șeful cabinetului de miniștri.

Proiectul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!