Pe câmp, la cules struguri, sau acasă, ridicând vreo anexă. Moldovenii nu au odihnă nici de Ziua Independenței. Cu atâtea griji pe cap, mulți dintre ei au și uitat că astăzi este sărbătoare. Oamenii spun că nu le arde a chef, când gândul le stă la ce să pună pe masă.

În această curte din satul Roșcani, Strășeni, astăzi forfota era mare. După principiul, fă-ți vara sanie și iarna căruță, gospodarii au scos caloriferele din casă, pentru a le pregăti de un nou sezon de încălzire.

„Diseară o să sărbătorim, acum e foarte multă muncă, ne pregătim de iarnă”.

„Este o zi de lucru, muncim, ne pregătim de iarnă, facem conserve, așa să simțim că e sărbătoare, nu prea. Independența pentru noi nu se observă, poate pentru acei de la Parlament, pentru noi nu”.

Spiritul de sărbătoare nu a ajuns nici în casele vecinilor, care s-au adunat să ridice o construcție. E păcat să treacă vara și moldoveanul să nu facă reparație sau să construiască vreo anexă, spun aceștia.

„Avem pe vreo 3-4 zile. Ce construiți? O bucătărie”.

Absorbiți de griji și nevoi, unii săteni nici nu știau ce ce se sărbătorește astăzi.

„Astăzi nu-i sărbătoare, mâine e sărbătoare, e sfânta Maria de toamnă”.

„Ce zi e astăzi? Ziua limbii”.

Oamenii povestesc că nu le arde a sărbătoare, când îi așteaptă muncile câmpului sau grijile gospodăriei. Important e să ai ce pune pe masă la iarnă, mai spun aceștia. Tăranii știu cel mai bine cum o zi de vară te poate hrăni un an.

„Prin grădină, punem cartofi, fasole, ca fiecare moldovean și fiecare muncitor”.

Da ce nu-i la țară de lucru, tot este de lucru. Iată, ne ocupăm cu reparația la casă”.

Independenți sau nu, pentru fiecare, ziua de astăzi se trăiește diferit.

„- Ce vă doriți pentru țărișoara noastră?  – Să fie de sine stătătoare, e fată mare, singurică, să nu se țină de fusta mamei.”

„Poți să o numești sărbătoare când în țară e așa un dezastru cu boala asta a noastră.”

Ca în fiecare an, zilele de 27 și 31 august sunt zile libere. Așa că, de astăzi până pe 31 august, bugetarii au o mini-vacanță. Aceștia vor reveni la muncă marți, 1 septembrie.

Reporter: Lilia CARAUȘ
Imagini: Tudor BIGU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!