Fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavrilița este de părere că instituțiile statului nu vor mai reuși să accesese cei 550 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional și 100 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Potrivit ei, nu este clar când va avea loc prima ședință a Parlamentului în noua legislatură, unde trebuie aprobate o serie de legi și acest lucru duce la pierderea banilor.

Acești bani puteau fi indreptați pentru a salva agenții economici, inclusiv agricultorii, și a păstra locuri de muncă pentru oameni”, a menționat fosta ministră pe o rețea de socializare.

Natalia Gavrilița susține că legislativul nu va reuși să rectifice bugetul și să aprobe legile necesare înainte de Consiliul Directorilor al FMI, care va avea loc pe 16 septembrie. 

Astăzi Igor Dodon a anunțat că Parlamentul se va întruni abia săptămâna viitoare sau peste o săptămână, si va aproba câteva legi chipurile agreate cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Deja este clar că guvernarea lui Dodon, ocupată cu nunți și odihne, nu reușește să aprobe rectificarea bugetului și alte decizii necesare înainte de ședința Consiliul Directorilor al FMI de pe 16 septembrie, anunțată anterior.

Mai mult ca atât, nu am auzit nici un cuvânt din partea lui Igor Dodon sau a Guvernului lui de buzunar, despre îngrijorările FMI referitor la evoluțiile în sistemul bancar, făcute publice în mujlocul lui august. O sedință a Consiliului Director în octombrie este puțin probabilă, atât din cauza campaniei electorale în Moldova, cât și a ședințelor anuale ale FMI. Fără un program cu FMI, nu putem accesa nici asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Prima tranșă de 50 milioane euro putea fi accesată imediat și necondiționat”, susține fosta ministră.

În luna iulie, FMI a anunțat că a ajuns la un numitor comun cu Republica Moldova privind programul de reforme economice care va fi susținut printr-un acord pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova urma să obțină acces la o asistență financiară în valoare de circa 558 milioane de dolari.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!