/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Dosarul „Laundromat” a fost finalizat. Plahotniuc, Usatîi și Platon, anunțați în căutare internațională de către autoritățile ruse

01 septembrie 2020, ora 22:06

Omul de afaceri Veaceslav Platon, fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, și primarul de Bălți, Renato Usatîi, sunt anunțați în căutare internațională de către autoritățile ruse. Ministerul rus de Interne a anunțat că a finalizat ancheta privind schema de spălare a aproximativ 500 miliarde de ruble rusești, printr-o bancă din Republica Moldova, și se pregătește să expedieze dosarul în judecată.

IRINA VOLK, REPREZENTANT, MINISTERUL RUS DE INTERNE: „Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne rus a finalizat ancheta unui dosar penal împotriva a opt membri ai comunității criminale internaționale, care sunt acuzați de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă, prin tranzacții valutare ilegale.”

Potrivit reprezentantului rus de externe, anchetatorii ruși au stabilit, în cadrul anchetei preliminare că, în perioada iunie 2013 și până la sfârșitul anului 2014, Veaceslav Platon, împreună cu Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, ultimul arestat mai devreme la Moscova, au dezvoltat un mecanism, pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse. Avocatul lui Platon ne-a comunicat că va citi informația publicată de ministrul rus de interne și, ulterior, va veni cu o reacție. Avocatul lui Vladimir Plahotniuc ne-a comunicat că nu comentează dosarul din Rusia.

VLADISLAV ROȘCA, AVOCATUL LUI PLAHOTNIUC: „Nu putem noi să comentăm așa ceva. Nu cunoaștem ce, cum sunt avocații în Rusia.”

Iar primarul de Bălți, Renato Usatîi, califică informația publicată de autoritățile ruse drept o răfuială, înaintea alegerilor prezidențiale.

RENATO USATÎI, LIDERUL „PARTIDULUI NOSTRU”: „Tot timpul, în startul campaniei, apare o acuzare. Și acum, aberație organizată de Dodon și unii bețivani din serviciile speciale ale Federației Ruse, cărora nu le-a convenit că Usatîi nu este politician de buzunar al cuiva. Este o răfuială.”

Purtătoarea de cuvânt al Președinției nu ne-a răspuns la telefon, pentru o reacție. Anterior, autoritățile ruse au emis mandat de arest pe numele fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova, după ce democrații au cedat puterea. Aceștia au solicitat și extrădarea lui Veaceslav Platon, condamnat la 17 ani de închisoare în Moldova, dar au primit refuz. Platon a fost eliberat pe 15 iunie, după ce a petrecut ultimii patru ani în detenție, la Penitenciarul 13.

Reporter: Natalia GHEȚU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram