Deputatul Iurie Reniță susține că candidaturile lui Andrei Popov, Andrei Galbur și Eugen Revenco la funcțiile de ambasadori ar fi fost avizate în mod ilegal astăzi de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. Asta deoarece, spune Reniță, votul a fost online, iar nicio lege nu prevede acest lucru. Mai mult, cei trei ar fi fost numiți și susținuți pe criterii de partid.

Într-o conferință de presă susținută astăzi, deputatul Reniță i-a criticat pe membrii Comisiei politică externă, care au dat aviz pozitiv celor trei ambasadori noi.

„Ședința s-a produs în regim online, deși au existat toate posibilitățile tehnice și umane de a avea o ședință clasică, cu prezența fizică a tutor membrilor de comisie, inclusiv a deputaților care ar fi dorit să participe la ședință”, a menționat Iurie Reniță.

Potrivit deputatului, subiectul care prevede avizarea candidaturilor lui Popov, Galbur și Revenco ar fi fost introdus pe agenda comisiei de specialitate pe ultima sută de metri.

„În agendă nu era prevăzut și s-a intrat pe ușa din spate în utima secundă ca să nu fie prezenți deputații și să nu fie prezentă mass-media”, a subliniat Reniță.

Deputatul i-a mai acuzat pe Igor Dodon, Pavel Filip și Dumitru Diacov că ar fi pus mâna pe direcția politica externă a țării.

„Troica de la guvernare – Dodon, Diacov și Filip au pus totalmente mâna pe plitica externă și politica de cadre de la Externe. Ambasadorii sunt numiți exclusiv pe criterii partiinice, ceea ce nu coincide cu cadrul legal”, a spus Iurie Reniță, care a mai subliniat că va contesta decizia Comisiei politică externă de a aviza pozitiv candidaturile lui Andrei Popov, Andrei Galbur și Eugen Revenco la funcțiile de ambasadori ai Republicii Moldova.

Comisia politică externă și integrare europenă a avizat în ședința de astăzi, 2 septembrie, trei candidaturi agreate în calitate de Ambasadori ai Republicii Moldova. Este vorba de Eugen Revenco, Andrei Galbur și Andrei Popov.

Eugen Revenco va fi Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, Andrei Galbur, care e fost ministru de Externe– Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei și Andrei Popov – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Austria, funcție pe care a mai deținut-o în 2013.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!