Vânzătorii de rechizite școlare se plâng că, în acest an, vânzările au scăzut de aproape două ori. Dacă anii trecuți, la începutul anului școlar, oamenii roiau în jurul meselor cu caiete, pixuri și ghiozdane astăzi, însă șuiera vântul. În schimb, magazinele de electronice se bucură de cumpărători. Managerii de vânzări susțin că, odată cu implementarea sistemului de învățământ online, tot mai mulți elevi și studenți caută laptopuri, tablete și telefoane.

De 11 ani, Maria Roșca vinde rechizite școlare în Piața Centrală, din Capitală. Femeia susține că au fost ani și mai răi, și mai buni. În acest an, însă, vânzările au scăzut considerabil.

MARIA ROȘCA, VÂNZĂTOARE: „Comparativ cu anul acesta, anul trecut mult mai bine se vindeau. – Câți cumpărători ați avut de dimineață?- Unu.”

În aceiași situație s-a pomenit și această femeie, care speră să aibă cumpărători, după amiază, când elevii termină orele.

„Acum ei sunt la școală, însă după amiază în tot anul la 1 septembrie sunt vânzări.”

Zis și făcut. După ce au fost la prima lecție, elevii, însoțiți de părinți, au dat o fugă la piață. Unii și-au cumpărat de toate, alții doar o agendă sau pixuri.

TATIANA: „Niște caiete mai trebuie și cam atât, anul acesta așa. Anul trecut era altfel mai cumpăram și haine. 1 septembrie era ca o sărbătoare.”

„- Am fost la bunici și nu am reușit. -Ce vei cumpăra?-Caiete pentru sora mea mai mică care pleacă în clasa întâi. -Agendă?-Agendă mi-am cumpărat.-Învelitori?- Mulțumesc, mi-am amintit.”

În schimb, odată cu implementarea sistemului de învățământ online, magazinele de electronice se bucură de vânzări.

CĂTĂLIN OHRIM, VÂNZĂTOR CONSULTANT: „Au crescut vânzările la telefoane, laptopuri, tablete. Cumpărătorii sunt părinții cu copii, studenții. Aceștia se interesează ca dispozitivele să aibă zoom.”

Potrivit agenții economici din Piața Centrală, chioșcurile cu rechizite pentru școală vor fi deschise până la sfârșitul lunii septembrie.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Sergiu CIUBARU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!