/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Pe urmele lui Brâncuși...Cum prind viață rădăcinile de copaci sau butașii de viță-de-vie în mâinile unui sculptor iscusit

missing
02 septembrie 2020, ora 23:08

Rădăcinile de copaci sau butașii de viță-de-vie pot prinde viață în mâinile iscusite ale unui sculptor. Un asemenea talent am găsit la Ștefan-Vodă. Fără studii în domeniu, un tânăr se ambiționează să calce pe urmele marelui sculptor Constantin Brâncuși. Aflați povestea tânărului sculptor, din reportajul ce urmează.

Fără studii de specialitate, dar cu un mare har. De patru ani, Sergiu Papuha din Olănești, raionul Ștefan-Vodă, dă viață lemnului. Tânărul sculptor a adoptat un stil aparte.

Luând lemnul în mână și începând să-l prelucrezi, nici nu-ți dai seama ce formă stă în el ascunsă. Chiar și greșind, de exemplu un ochi, mie îmi iese alt ochi”, spune sculptorul Sergiu Papuha.

N-a ascultat de cei care, la început, au încercat să-l descurajeze…

„Ei doreau să cumpere un cal de plastic și eu le-am zis – hai că-l fac. Au fost și frazele astea că din cal o să iasă măgar, dar m-am străduit să-i redau aspectele și chiar formele mușchilor”, povestește tânărul.

Și a continuat să-și asculte intuiția, care-l tot îndemna să nu se oprească.

„Merg pe cărarea lui Brâncuși, asta e al meu, îl numesc ca idol. Încă n-am făcut sculptură în piatră, dar urmează să fac”, spune sculptorul.

Îl inspiră oamenii…

„Soldatul supărat care dă ordin, înțelepciunea…ciuperci, sunt așa mai deosebite. Cum să-i spun indiferența, iată-l cu sticla și țigara și treabă nu are, pe nimeni nu suportă”.

Dar și realitățile din societatea în care trăim.

Lingurile nu rămân cu mânerul gol. Aici, am denumit-o într-o ureche, pentru că este într-o ureche și este deja omul supărat, se pune în poară. Și am așa, lingura pentru salarii. Salariul nostru în Moldova anume, el se ține, da nu se ține”.

Ca materie primă utilizează lemnul clasic sau chiar lucrurile pe care unii oameni le-ar pune pe foc, cum ar fi butașii de viță-de-vie sau rădăcinile copacilor.

Eu iau un braț de butași în mâini și dau jos un copil”, mărturisește Sergiu Papuha.

Iar un talent atât de mare nu cere neapărat un atelier special în care să lucrezi, ne mai spune bărbatul.

Astea le fac în mașină, mergând alături. Dacă mergem la Chișinău două ore și ceva eu fac. Și în oraș fiind tot timpul, îmi punea pe brațe ceva și ciopleam”, spune tânărul sculptor.

Unele dintre lucrările inedite ale sculptorului au luat calea străinătății, altele, însă, pot fi întâlnite în curțile sau casele gospodarilor din întreaga țară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram