La jumătate de an după sistarea activității, unele agenții de turism sunt încuiate. Doar 16 la sută dintre acestea au continuat să activeze pe perioada pandemiei. Potrivit datelor oficiale, din cauza crizei pandemice, turismul rămâne a fi una dintre cele mai lovite ramuri ale economiei. Pe de altă parte, încet, dar sigur, turismul local se reanimează, ne spun cei de la Agenția de Investiții.

În acest birou al unei agenții de turism din Chișinău nu a mai călcat nimeni de aproape jumătate de an. Agenția și-a sistat activitatea încă din martie, iar din lipsă de clienți, aceasta rămâne în continuare cu lacătul la ușă.

ALIONA MOLCEANOVA, REPREZENTANTĂ, AGENȚIE DE TURISM: „Din motiv că vămile au fost închise, a avut de suferit turismul din lume și aceasta a dus la anularea rezervărilor pentru această vară și lipsa rezervărilor noi”.

Reprezentanta agenției de turism mai spune că, deocamdată, nu vede semne de redresare a situației.

ALIONA MOLCEANOVA, REPREZENTANTĂ, AGENȚIE DE TURISM: ”Agenția are cheltuieli cum ar fi impozite, salarii, chirie. Din 2004 este pentru prima oară când întâmpin o asemenea criză în sfera turismului.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului, activitatea agențiile de turism s-a redus cu până la 75 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Puținii turiști pe care i-am avut au fost din România, Ucraina și Rusia.

RODICA VERBENIUC, DIRECTOARE, AGENȚIA DE INVESTIȚII: „Cei care și-au făcut programările de vacanță în exteriorul țării, bineînțeles că au avut pierderi resimțite din start, ca ulterior să se simtă și pe partea de turism receptor, odată ce s-a stopat fluxul de turiști străini.”

Totodată, mai puțini clienți înseamnă și mai puține încasări. Astfel, potrivit Biroului de Statistică, în prima jumătate a anului, veniturile agențiilor de turism au înregistrat o scădere dramatică, de peste 80 la sută, încasările fiind de aproximativ 177 de milioane de lei. Totuși, una rece, alta caldă. Restricțiile de călătorie au dus la reanimarea turismului intern, care până în acest an a fost cam neglijat.

RODICA VERBENIUC, DIRECTOARE, AGENȚIA DE INVESTIȚII: „Până la pandemie, turism intern n-am avut în Republica Moldova, ocupând cca 6% din întreaga piață. La momentul dat, putem vorbi despre un flux enorm, cererea acoperă oferta.”

Potrivit datelor furnizate de către Biroul Național de Statistică, în trimestrul doi al acestui an, din cele 550 de agenții de turism înregistrate oficial, doar 34 au continuat să activeze.

Reporter: LILIA CARAUȘ
Imagini: ROMA BAHNĂ

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!